Auta zabíjejí 390krát více než teroristé

rst, ČTK
1. 12. 2005 0:00
Londýn Automobilové nehody způsobí ve vyspělých zemích 390krát více úmrtí než teroristické útoky.

K tomuto závěru dospívá studie, kterou dnes zveřejňuje britský odborný časopis Injury Prevention. Studii vypracovali vědci z univerzity Otago na Novém Zélandu.

Z údajů, které autoři práce shromáždili, například vyplývá, že průměrně každých 26 dní přijde na silnicích v USA o život stejný počet lidí jako při teroristických útocích v září 2001 proti Světovému obchodnímu středisku v New Yorku.

Autoři srovnávali počet obětí automobilových nehod a počet obětí teroristických útoků v poměrně širokém časovém období od roku 1994 do roku 2003, a to v 29 členských zemích Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD).

Zjistili, že průměrná roční úmrtnost při nehodách na silnicích byla 390krát vyšší než počet lidí, které připravili o život teroristé. V daném období zahynulo při 33 teroristických útocích v deseti zemích OECD celkem 3064 osob.

Poměr počtu obětí největší v Polsku

Ze zemí, které se staly terčem útoku teroristů, měly nejvyrovnanější poměr mezi počtem obětí dopravních nehod a počtem obětí útoků Spojené státy, a to 142krát více úmrtí na silnici než při atentátech.

Naopak nejrozdílnější byl tento poměr v Polsku, kde počet mrtvých v dopravě převýšil počet osob zabitých teroristy 55.300krát, píše agentura Reuters.

Pokud se vezme v úvahu situace ve všech 29 zemích OECD, pak každých devět dnů připraví dopravní nehody o život stejný počet lidí jako teroristické útoky proti USA v září 2001.

Letadlo bezpečnější

Autoři konstatují, že je naprosto zřejmé, že "počet Američanů, kteří se po útocích z 11. září 2001 rozhodli nevyužívat letecké dopravy a pak přišli o život při dopravních nehodách, je vyšší než celkový počet cestujících, kteří přišli o život při osudových letech v letadlech, jež teroristé použili ke svým zářijovým útokům".

Studie připouští, že terorismus má široké psychologické důsledky s významným politickým, sociálním a ekonomickým dopadem. Autoři ale současně upozorňují, že míra rozdílnosti mezi terorismem a dopravními nehodami by se neměla podceňovat.

"Je třeba, aby tvůrci politického mínění vzali v úvahu tyto výsledky při stanovení prostředků pro preventivní opatření, která mohou zachránit životy v obou příčinách úmrtnosti, jimž se lze vyhnout," upozorňují autoři studie.

 

Právě se děje

Další zprávy