Příběh jednoho města: Tak vypadá pád do beznaděje

Příběh jednoho města: Tak vypadá pád do beznaděje
Díváte se na fotografii pevnosti v Aleppu z května 2009. V průvodcích byste se dočetli, že jde o památku patřící ke světovému dědictví UNESCO. Město ležící na křižovatce několika obchodních cest z 2. tisíciletí před naším letopočtem postupně ovládli Chétité, Asyřané, Arabové, Mongolové, Mamelúkové a Osmané. Podoba tvrze se dochovala ze 13. století.
V samotném starém Aleppu turisty lákala i Velká mešita z 12. století, staré madrasy, turecké lázně, paláce... "To vše tvoří soudržnou, jedinečnou urbanistickou skupinu," stojí v záznamu o zápisu do UNESCO.
Pohled na totéž místo v roce 2013. Citadelu kontrolují snipeři Asadova režimu. Na snímku vidíte střelce Syrské svobodné armády, který se je snaží nahoru zaměřit.
Aleppo se dařilo Bašárovým vojákům dlouho hájit a patřilo k "loajálním městům" (jak dokládá snímek ze srpna 2012). Za cenu velkých škod a mnoha krve. Linie zlomu - čtvrti, které už ovládli povstalci, a čtvrti, které drží síly režimu - se mnohokrát změnila.
Foto: Aktuálně.cz
Simona Holecová
15. 3. 2013 12:50

Aleppo - Bývalo to na syrské poměry bohaté město. Nejlidnatější v zemi. 1,8 milionu obyvatel a pravidelný příliv turistů, které sem autobusy přivážely za památkou UNESCO: středověkou pevností hrdě se tyčící nad Aleppem. A když jste z hradeb sešli dolů, ocitli jste se v záplavě restaurací, které vás spletí uliček dovedly na rovněž památkově významný súk. Krytou tržnici ze 13. století.

Súk během posledních dvou let několikrát vyhořel. Část křivolakých uliček je zavalena sutinami z rozbořených domů. Z pevnosti si udělali základnu snajpři loajální režimu Bašára Asada. Místo obchodníků se městem prohánějí ozbrojení vojáci Syrské osvobozenecké armády...

Nabízíme vám srovnání, jak se na tváři jednoho konkrétního města odrazilo již dva roky trvající krvavé povstání proti Asadovi. První nepokoje se datují 15. březnem 2011.

 

Právě se děje

Další zprávy