Lidé, kterým dali lékaři novou tvář

Lidé, kterým dali lékaři novou tvář
Unikátní operace trvala 36 hodin  a lékaři během ní museli kromě samotné transplantace odstranit i předchozí neúspěšné pokusy o nápravu pacientova vzhledu. Nové části obličeje dostal Norris po anonymním dárci.
Podle listu The Washington Post mohli lékaři díky tomuto dárci transplantovat dalším pěti osobám srdce, plíce, játra a ledvinu.
Operace byla dosavadním vrcholem výzkumu odborníků při Marylandské univerzitě, který sponzoruje americké námořnictvo. Cílem je totiž zajistit vojákům zraněným po explozi rekonstrukci poničeného obličeje. Americká vláda odhaduje, že podobnou operaci potřebuje 200 armádních veteránů. Norris by měl zůstat v nemocnici měsíc na pozorování, v Baltimoru pak tři měsíce.
Američanka Charla Nashová, které vloni transplantoval tvář tým českého chirurga Bohdana Pomahače. Žena přišla o ruce, nos, rty i oči kvůli útoku šimpanze.
Foto: Reuters
Lucie Kalivodová
28. 3. 2012 10:18

Praha - Transplantace obličeje je relativně novou chirurgickou disciplínou. První taková částečná transplantace byla provedena ve Francii v roce 2005. Od té doby "dostalo" díky lékařům tvář mnoho lidí. Podívejte se na ně v následující fotogalerii.

 

Právě se děje

Další zprávy