Uvnitř domu teroru. Nacistického i komunistického

Uvnitř domu teroru. Nacistického i komunistického
Boj proti vnitřnímu "nepříteli" měl na starosti Úřad pro státní bezpečnost AVH (Allamvédelmi Hatóságnak). Vůdce maďarského stalinistického režimu Matyás Rákosi odešel v roce 1956 do Moskvy, kde o patnáct let později zemřel.
Většina cel v podzemí Domu teroru neměla okna. V kobkách ve sklepeních budovy věznili své odpůrce jak fašisté, tak stalinisté. V posledních měsících hrůzovlády Strany šípových křížů zahynuly od října 1944 do února 1945 tisíce lidí.
V jedné místnosti jsou soustředěny dochované svazky o výsleších a procesech z konce čtyřicátých a první poloviny padesátých let.
Působivá expozice se zabývá pohnutými pěti měsíci na konci války, kdy Maďarsko ovládala Strana šípových křížů. Fanatičtí nacisté a antisemité se dostali k moci poté, co Němci 15. října svrhli admirála Horthyho, který vyjednával o míru se spojenci. Vůdce Strany šípových křížů Ferenc Szálasi věřil tomu, že Hitler dostane nakonec do rukou mimořádně ničivou zbraň a válku ještě vyhraje. Nařídil totální mobilizaci mužů ve věku od čtrnácti do sedmdesáti let. Rudá armáda po těžkých bojích a mohutném bombardování města dobyla Budapešť 13. února 1945.
Foto: Martin Novák
Martin Novák Martin Novák
29. 1. 2012 20:01

Maďarsko si v listopadu připomnělo 55. výročí povstání proti stalinistickému režimu, které v roce 1956 udusily sovětské tanky. Krvavě potalčeným protestům, období stalinismu a počátku padesátých let i posledním měsícům druhé světové války, kdy Maďarsko ovládala fanatická Strana šípových křížů, je věnováno v Budapešti muzeum s názvem Dům Teroru (Terror Háza). Dům číslo 60 na Andrássyho třídě je unikátem. Byl totiž jak sídlem Strany šípových křížů, tak komunistické tajné policie. Muzeum se tak nachází v místnostech, kde byli lidé skutečně vyslýcháni, mučeni a kde umírali.

 

Právě se děje

Další zprávy