Na ekologickou misi se chystá třetí Duhový bojovník Greenpeace

Na ekologickou misi se chystá třetí Duhový bojovník Greenpeace
Ale práce ještě pokračují.
Loď bude dokončena v říjnu, kdy Greenpeace oslaví své 40. výročí.
Bez lodního šroubu by to nešlo...
Plavidlo musí být samozřejmě zelené.
Foto: Greenpeace
Pavel Baroch
24. 8. 2011 12:40

Greenpeace dokončují novou loď Rainbow Warior III, což v překladu znamená Duhový bojovník. Plavidlo začne sloužit v říjnu, kdy tato mezinárodní organizace oslaví 40. výročí svého založení.

Stavba lodi o délce bezmála 57 metrů a šířce více než 11 metrů začala loni v létě v polském Gdaňsku, pak se torzo přesunulo do Brém.

První Rainbow Warrior potopila v roce 1985 francouzská tajná služba, druhého Duhového bojovníka po 22 letech služby předali Greenpeace v půlce srpna bangladéšské neziskové organizaci Friendship, která ji upraví a využije jako nemocniční loď.

Jde o první loď, kterou si organizace navrhla sama, ty předchozí byly přebudovány ze starších plavidel. To Greenpeace umožní, aby provoz lodi byl co nejvíce ekologický. Proto je to plachetnice, aby se snížila spotřeba paliva. Loď bude zároveň vybavena vysoce účinnými dieslovo-elektrickými motory.

Součástí plavidla budou i nafukovací čluny, které slouží například při akcích na ochranu velryb, přistávací plošina pro vrtulník nebo satelitní vysílač pro odesílání fotografií a videí.

Greenpeace platí stavbu lodě ze sbírky, zájemci si mohli "koupit" svůj kousek plavidla, například část ráhna nebo lodního šroubu, litr zelené barvy, část člunu, úspornou žárovku, lodní lano, kus kotvy, radar, ale také postel, stůl, umyvadlo nebo štětku na záchod.

 

Právě se děje

Další zprávy