Vídeň pohřbila posledního následníka habsburského trůnu

Vídeň pohřbila posledního následníka habsburského trůnu
Říkalo se mu "následník trůnu bez trůnu". Byl nejstarším synem posledního vládnoucího císaře Rakouska, bojovníkem proti nacismu a dlouholetým poslancem Evropského parlamentu.
Kdyby Habsburkové po první světové válce nepřišli o trůn, stal by se rakouským císařem. "Můj otec byl vynikající osobnost. Ztrácíme v něm velkého Evropana, který nás ovlivnil ve všem, co dnes děláme," řekl jeho syn Karl (na snímku ze slavnostního pohřbu). Ten od otce už dříve převzal roli šéfa klanu Habsburků.
Otto von Habsburg (celým jménem Franz Josef Otto Robert Maria Anton Karl Max Heinrich Sixtus Xaver Felix Renatus Ludwig Gaetan Pius Ignatius von Habsburg-Lothringen) se narodil v roce 1912 v Dolních Rakousích. Po rozpadu Rakouska-Uherska byla jeho rodina v roce 1919 nucena odejít do exilu. Nejprve do Švýcarska a pak na Madeiru, kde zemřel Ottův otec. Ottovi bylo tehdy deset let. Druhou světovou válku prožil mladý Habsburk ve Spojených státech. Svým působením v Americe Rakousku pomohl - a to ještě jako "osoba v Rakousku nežádoucí" - získat po roce 1945 nezávislost. V USA se totiž pravidelně stýkal s prezidentem Rooseveltem, kterého vytrvale přesvědčoval, že Rakousko není přirozenou součástí Říšské říše. A že si zaslouží suverénní stát. Rakouskou hranici směl Otto von Habsburg přesto legálně překročit až v šedesátých letech. Do Evropy se ale vrátil dřív.
V Německu, kde se usadil, nakonec přijal druhé občanství. Hlavně proto, aby směl za Křesťansko-sociální unii (CSU) kandidovat do Evropského parlamentu. Úzce spolupracoval zejména s Richardem hrabětem Coudenhove-Kalergim, zakladatelem Panevropské unie, původem z Poběžovic na Domažlicku. Panevropská unie, které Otto von Habsburg od roku 1973 předsedal, vznikla v reakci na hrůzy první světové války a byla prvním organizovaným hnutím, které mělo za cíl sjednotit politicky i hospodářsky země Evropy. V roce 1989 Otto von Habsburg pomohl zhruba šesti stovkám uprchlíků z tehdejší NDR, aby se přes maďarsko-rakouskou hranici dostaly na Západ. Ve střední a východní Evropě ale proslul hlavně jako neúnavný obhájce zájmů odsunutých sudetských Němců. A to hlavně v letech 1979 až 1999, kdy byl poslancem europarlamentu. (Na snímku děti zemřelého Michaela, Gabriela, Karl, Georg a Andrea předčítají během obřadu z biblických textů.)
Foto: Reuters
Reuters Reuters
16. 7. 2011 18:15

Za velkého zájmu veřejnosti a za významné účasti korunovaných hlav a politiků z domova i ze zahraničí proběhl ve Vídni slavnostní pohřeb Otty von Habsburga, prvorozeného syna posledního rakouského císaře Karla I. a tím i formálního následníka všech trůnů, jichž byli Habsburkové po první světové válce zbaveni. Ačkoli oficiálně nešlo o státní pohřeb, zúčastnili se ho vedle špiček rakouské politiky i tři vládnoucí monarchové, dva bývalí vládci a řada šlechticů i zahraničních politiků. Česko zastupuje ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

 

Právě se děje

Další zprávy