Nostalgická fotogalerie: Tak budeme vzpomínat na éru raketoplánů

Nostalgická fotogalerie: Tak budeme vzpomínat na éru raketoplánů
Září 1976. Raketoplán Enterprise (na snímku v pozadí) byl prvním americkým raketoplánem postaveným pro NASA. 
Původně se měl jmenovat Constitution (Ústava), ale fanoušci sci-fi seriálu Star Trek uskutečnili petici, díky níž se jeho název nakonec změnil na Enterprise podle názvu lodě z tohoto seriálu. 
Herci ze seriálu byli dokonce přítomni na slavnostní ceremonii při zprovoznění stroje. Zleva doprava: ředitel NASA James D. Fletcher, DeForest Kelley (Dr. "Bones" McCoy), George Takei (Mr. Sulu), James Doohan (Mr. Scott), Nichelle Nichols (Lt. Uhura), Leonard Nimoy (Mr. Spock), Gene Rodenberry a Walter Koenig (Ensign Pavel Chekov).
26. červen 1978. Testování raketoplánu Enterprise ve speciálním středisku v Huntsville v Alabamě. Raketoplán byl vůbec prvním strojem v historii, který se do poslední částečky komponoval vertikálně. 
Enterprise sloužil hlavně k testovacím letům.
1. květen 1979. Raketoplán Enterprise před cestou na odpaliště. Do vesmíru se nikdy nepodíval. Ale prověřil základní aspekty létání raketoplánů, vyzkoušel se na něm i systém přepravy raketoplánu v atmosféře pomocí speciálního letadla.
24. březen 1979. Přeprava raketoplánu Columbia do Kennedyho vesmírného střediska.
Foto: Reuters
Zahraničí Reuters ČTK Zahraničí, Reuters, ČTK
7. 7. 2011 15:40

Mys Canaveral - Dokonáno jest. Raketoplán Atlantis ukončil po třiceti letech americký program letů těchto strojů, když v 5:57 místního času (11:57 SELČ) naposledy dosedl na přistávací dráhu na floridském Mysu Canaveral.

Pět amerických strojů, jež se staly symbolem technické vyspělosti USA, uskutečnilo za tři dekády 135 vesmírných misí.

Národní úřad pro letectví a vesmír při té příležitosti vydal fotografie, které jsou ohlédnutím za roky vesmírného dobývání.

 

Právě se děje

Další zprávy