10 nejpůsobivějších nádraží světa

10 nejpůsobivějších nádraží světa
100 let stará nádražní budova v Kuala Lumpur je unikátní směsí východních a západních stylů. Přesto mnoha lidem připomíná spíše zámek z pohádky než železniční křižovatku. Budova byla dokončena v roce 1910, ale nádraží bylo později přestavováno a rozšiřováno. Původní části interiéru je možné vidět v nedalekém hotelu Heritage Station Hotel.
Kladný vztah Rakušanů k modernímu designu a unikátní architektuře je na této stavbě více než patrný. Budova se nachází v Innsbrucku a je dílem známého architektonického studia Zaha Hadid. Komplex tvoří čtyři různé, ale tvarem podobné stanice, které vypadají jako by byly vytvořeny z přírodního sněhu a ledu. Aby tato unikátní konstrukce mohla vzniknout, museli architekti použít technologii vyvinutou v automobilovém průmyslu.
Úžasné spojení futuristické architektury a ikonické japonské dřevěné konstrukce představuje nádraží Kanazawa v prefektuře Ishikawa. Nádraží vítá cestující velkou branou, která vede k hlavnímu vchodu. Na výrobu skleněného tunelu, který spojuje východní a západní stranu nádraží bylo použito na 3000 skleněných tabulí.
Vlnící se střecha nádraží Southern Cross v Melbourne je charakteristickým znakem hlavního nádraží ve městě. To bylo dokončeno v roce 2006 a slouží 15 milionům cestujících ročně. Unikátní architektonické provedení získalo od Královského institutu britských architektů prestižní Lubetkinovu cenu za nejvýznamnější novou budovu umístěnou mimo EU.
Foto: Asociace českých cestovních kanceláří a agentur
Aktuálně.cz Aktuálně.cz
26. 7. 2010 11:32

Praha - Asociace českých cestovních kanceláří a agentur sestavila žebříček deseti nejzajímavějších nádražních budov světa. Některé z nich jsou navíc architektonickými skvosty. Ať už se jedná o historické stavby nebo ultramoderní dopravní uzly.

----

Italové chtějí po Hlavním nádraží opravit i Masaryčku ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy