Hranice Evropy mají hlídat drony. Chytí i zločince

Petr Jemelka Petr Jemelka
23. 10. 2013 22:16
Vyvineme vlastní drony, zavelela šéfka zahraniční politiky EU Ashtonová.
Cathrine Ashtonová. Na hranicích chce mít eurodrony.
Cathrine Ashtonová. Na hranicích chce mít eurodrony. | Foto: Repro: EK

Brusel - Den poté, co lidskoprávní organizace Amnesty International a Human Rights Watch zveřejnily důkazy, že americké bezpilotní letouny v boji kromě teroristů ve velkém zabíjejí také civilisty, prohlásila eurokomisařka Cahtrine Ashtonová, že by měly být drony nasazeny i v EU.

Vysoká představitelka Evropské unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku je toho názoru, že by vyzbrojené, na dálku ovládané stroje mohly efektivně střežit unijní hranice.

"Je nezbytné, abychom připravili program dronů nové generace," cituje eurokomisařku zpravodajský server EUObserver. Lobovat za bezpilotní stroje hodlá i na prosincovém unijním summitu.

Německo, Francie, Itálie a Velká Británie už drony ve výzbroji mají, zatím je ale používají jen při vojenských operacích. Cathrine Ashtonová ale navrhuje vyvinout zcela nové víceúčelové stroje, které bude možné použít jak k vojenským, tak k civilním účelům.

Pomohou i při katastrofách

Krom hlídání hranice a průzkumu by tak bezpilotní letadla mohla být užitečným nástrojem například při přírodních katastrofách.

Evropské zbrojovky jsou připraveny požadavku Ashtonové vyhovět. Francouzský Dassualt, francouzsko-německý koncern EADS a italská firma Finmeccanica už v červnu podepsaly společnou deklaraci, že "eurodrony" vyvinou.

To ale není všechno. Bezpilotní letouny by v Unii brzo mohly začít honit zločince. Brusel už poskytl firmě Israel Aerospace Industries dotace na vývoj strojů - takzvaných Aeroceptorů, jež by dokázaly "nesmrtící" cestou zastavit jedoucí auto či loď.

Na projekt, jenž byl zahájen v lednu letošního roku, mají Izraelci tři roky a 4,8 milionů eur (téměř 124 milionů korun).

 

Právě se děje

Další zprávy