Rozhovor: Rusko je nepřítel a ochránce diktátorů

Martin Novák Martin Novák
18. 9. 2013 14:29
Vytautas Landsbergis dovedl před 22 lety Litvu k nezávislosti na SSSR. Před Moskvou varuje.
Vytautas Landsbergis
Vytautas Landsbergis | Foto: Martin Novák

Praha - Rozpad Sovětského svazu začal před třiadvaceti lety v Litvě, když její Nejvyšší sovět - tedy parlament - 11. března 1990 schválil deklaraci o obnovení nezávislosti a o vystoupení země se SSSR.

Moskva a Michail Gorbačov reagovali zavedením ekonomického embarga a malé pobaltské republice nastaly zlé časy. Evropa ani USA s jejím uznáním nespěchaly. Dočkala se až po neúspěšném puči v srpnu 1991.

Mužem, který v pohnutých a dramatických měsících stál v čele Litvy, byl Vytautas Landsbergis. Bývalý vůdce později neúspěšně kandidoval na prezidenta a nyní je poslancem Evropského parlamentu, kde navrhoval - rovněž bez úspěchu - celoevropský zákaz používání komunistických symbolů.

Jedenaosmdesátiletý politik, který původně pracoval jako profesor hudby na konzervatoři ve Vilniusu, vždy byl a zůstal nesmiřitelným kritikem Ruska. Což potvrdil i rozhovor, který Aktuálně.cz poskytl u příležitosti konference Forum 2000 - Společnost v přerodu.

Aktuálně.cz: Rusko vyjednalo se Spojenými státy dohodu o likvidaci syrských chemických zbraní a prezentuje to jako své vítězství. Jsme svědky potvrzení pozice Ruska coby globální velmoci?

Muž s litevskou vlajkou u sovětského tanku ve Vilniusu v lednu 1991. Moskva poslala tehdy do Litvy vojáky, aby zabránili vystoupení Litvy ze SSSR.
Muž s litevskou vlajkou u sovětského tanku ve Vilniusu v lednu 1991. Moskva poslala tehdy do Litvy vojáky, aby zabránili vystoupení Litvy ze SSSR. | Foto: wikimedia

Rusko především potvrdilo, že je ochráncem diktátorů. Zachraňuje syrskou diktaturu před tím, aby se zodpovídala ze zločinů proti lidskosti. Nikdo nemluví o této zodpovědnosti za zločiny, jenom o chemických zbraních.

Jak je dostat ven, jak je zlikvidovat. Když vidím, jak USA vyjednávají o Sýrii s Ruskem, říkám si, co to vůbec znamená? Copak je Rusko skutečným vládcem Sýrie? Skoro to tak vypadá.

A.cz: Považujete Rusko stále za hrozbu pro země východní Evropy, jako je třeba Litva?

Hrozbou je tehdy, když Západ projevuje slabost a nedostatečné pochopení situace. Rusko je velký nepřítel a konkurent Západu ve snaze o globální vliv a moc.

A.cz: Je Litva podle vás Ruskem vydíratelná či vydíraná kvůli své závislosti na dodávkách energie?

Před pěti lety se Litva snažila stát v čele snahy Evropské unie položit nové základy obchodování a spolupráce s Ruskem. Založeného na tom, že se nebude obchod nebo dodávky energií považovat za politickou zbraň. Nakonec k určitým změnám názorů uvnitř Unie došlo a v Litvě cítíme, že už nejsme s Ruskem konfrontováni sami. Že se z toho stala evropská záležitost, evropské téma.

Foto: Aktuálně.cz

Rusko se samozřejmě snaží ekonomiku a energii proti Litvě používat jako zbraň. Je to také snaha rozdělit Unii, Rusové chtějí komunikovat a vyjednávat jen s takzvanými starými členy Evropské unie.

A.cz: Vy jste dovedl Litvu v kritických letech 1990 a 1991 ze Sovětského svazu k nezávislosti. Co od té doby do dneška považujete za největší úspěch Litvy?

Udržení skutečné nezávislosti. (smích) Bylo mnoho pokusů a návrhů, jak nás alespoň částečně přitáhnout zpět k bývalému centru, k bývalému pánovi. Jak když metropole chce, aby se její někdejší kolonie alespoň zčásti vrátily pod její kontrolu.

A.cz: Podle všeho se schyluje na konci roku ke konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou. Kyjev chce podepsat asociační dohodu s Evropskou unií, Moskva je ostře proti a hrozí Ukrajincům protiopatřeními. Už nyní omezila dovoz ukrajinského zboží. Domníváte se, že Ukrajina pod prezidentem Viktorem Janukovyčem i přes ruský odpor dohodu s EU podepíše?

Kreml dal jasně najevo, že se zlobí. Jako kdyby říkali Ukrajincům: Cože?! Vy chcete být nezávislí?! (smích) Janukovyč si uvědomuje, že spolupráce s Evropskou unií je v jeho zájmu i v zájmu celé Ukrajiny. Nechce být součástí ruského ekonomického a finančního systému. Rusko chce udržet Ukrajinu za každou cenu ve své sféře vlivu.

 

Právě se děje

Další zprávy