Unie se snaží zachránit "ztracenou generaci" Evropanů

Martin Novák Martin Novák
28. 6. 2013 15:15
Evropští lídři hledají na summitu způsob, jak řešit hrozivou nezaměstnanost mladých lidí
Angela Merkelová v přestávce mezi jednáním.
Angela Merkelová v přestávce mezi jednáním. | Foto: Reuters

Brusel - Vysoká nezaměstnanost mladých lidí a problémy sehnat práci po skončení školy patří k hlavním tématům v pátek končícího summitu lídrů Evropské unie.

V mnoha zemích počet mladých lidí mladších třiceti nebo pětadvaceti let povážlivě roste a pro celou Unii je to velký problém. Agentura AFP píše, že se summit "pokouší zachránit ztracenou generaci."

Celkem v Evropské unii nemá práci přibližně čtvrtina lidí, jejichž věk nepřekročil pětadvacítku.

"Situace je vážná a vyzýváme evropské politiky, aby ji řešili konkrétními opatřeními," vyzvala před summitem předsedkyně Evropské konfederace odborových svazů (ETUC) Bernadette Segolová.

Počítá se s tím, že evropské regiony, kde nezaměstnanost mladých lidí přesahuje pětadvacetiprocentní hranici, dostanou finanční pomoc v lednu příštího roku. Celkově má jít o sumu šest miliard eur, určenou pro přípravu nových adeptů v oborech, kde lze najít uplatnění a ve kterých je poptávka po pracovní síle.

Petr Nečas na bruselském summitu. Na svém posledním.
Petr Nečas na bruselském summitu. Na svém posledním. | Foto: Reuters

"Nečekejte, že tady na summitu tento problém vyřešíme. Spíše se dohodneme na části širší strategie, která přispěje k vytažení ekonomiky Evropské unie z recese," citoval server Euobserver nejmenovaného unijního představitele.

Palčivý je problém v Itálii, kde se počet lidí mladších třiceti let bez práce odhaduje na 40 procent. Vláda premiéra Enrica Letty ve středu představila program, který má za 1,5 miliardy eur zajistit zaměstnání 200 tisícům mladých Italů.

Většina peněz půjde na jih země, kde je situace horší než v centrální části nebo na severu. Součástí plánu jsou finanční pobídky firmám, které zaměstnají lidi mladší třiceti let.

Ve Španělsku se nezaměstnanost mezi mladými lidmi blíží dokonce padesáti procentům. Španělé to řeší stále častěji odchodem ze země. Míří do Velké Británie, Německa, Jižní Ameriky a také do zemí střední a východní Evropy.

Podle posledních čísel v Řecku nemá práci už 62 procent mladých.

"Evropská unie by měla schválit a přijmout plán na vytváření pracovních míst nejenom pro mladé, ale i pro ty, kterým je, řekněme, přes padesát let. Kteří vypadli z trhu práce a potřebují pomoc, aby se na něj vrátili. Potřebujeme prostě akční plán, na kterém by se podílelo více zemí.

Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Karel Toman

Například společné sladěné daně, které by pomohly zaměstnanosti. Mám tím na mysli zaměstnanosti ve středních a malých podnicích, což je třeba pro Španělsko naprosto klíčová věc," řekl Aktuálně.cz přední španělský ekonom a ředitel nadace Alternatívas Carlos Carnero.

Český premiér Petr Nečas přijel do Bruselu na svůj pravděpodobně poslední summit. Před jeho začátkem řekl, že podporu evropských fondů na zaměstnávání mladých lidí mohou v Česku dostat Ústecký a Karlovarský kraj.

"Je to samozřejmě problém a je to celoevropský problém. Já chci zdůraznit, že stále v té oblasti nezaměstnanosti mladých lidí do 25 let patříme zhruba okolo toho desátého místa v rámci Evropské unie, tedy do té lepší poloviny, nebo méně špatné poloviny," citovala Nečase agentura ČTK.

Míra nezaměstnaných mladých Čechů ve věku do pětadvaceti let se pohybuje kolem dvaceti procent.

 

Právě se děje

Další zprávy