Euro by mělo skončit, míní německý exministr financí

Zahraničí ČTK Zahraničí, ČTK
8. 5. 2013 13:45
Oskar Lafontaine byl členem spolkového kabinetu v době, kdy se o přijetí eura rozhodovalo
Oskar Lafontaine.
Oskar Lafontaine. | Foto: Reuters

Berlín - Kvůli obrovským hospodářským problémům zemí v jižní Evropě je nejvyšší čas začít přemýšlet o zrušení společné evropské měny. Na svých internetových stránkách to uvedl německý levicový opoziční politik Oskar Lafontaine.

Lafontaine byl přitom ministrem financí Německa v době, kdy bylo euro přijato.

Nyní upozorňuje, že problémoví členové eurozóny nemají možnost devalvovat své měny. Právě to by jim mohlo pomoci vyrovnat se s ekonomickou krizí, kvůli které se propadli do recese. Kromě návratu k měnovému systému před zavedením eura navrhuje Lafontaine také restrukturalizaci evropského bankovního systému a přísnější kontrolu věřitelů.

Lafontaine již nepůsobí ve spolkové politice. Stále je však vlivným členem Levice (Die Linke), nástupce bývalých východoněmeckých komunistů. V roce 1990 kandidoval za sociální demokracii ve volbách na post spolkového kancléře, během kampaně jej tehdy psychicky narušená žena pobodala.

Foto: Reuters

Bývalý britský ministr financí Nigel Lawson zase tento týden prohlásil, že Británie by měla opustit Evropskou unii. V pondělním vydání deníku The Times napsal, že opuštění jednotného trhu by pro Británii podle jeho domněnek mělo "pozitivní ekonomickou výhodu" a hospodářské zisky by podstatně převážily nad náklady.

Britský premiér David Cameron v lednu slíbil, že pokud bude v parlamentních volbách v roce 2015 znovu zvolen, pokusí se nově dojednat podmínky britského členství v EU a vypíše referendum o setrvání Spojeného království v EU

 

Právě se děje

Další zprávy