Slovinci pohrozili, že Chorvatům zablokují vstup do EU

Zahraničí ČTK Zahraničí, ČTK
23. 7. 2012 21:18
Záhřeb požaduje po Lublani peníze z již neexistující jugoslávské banky
Chorvatsko se přibližuje k EU.
Chorvatsko se přibližuje k EU. | Foto: Reuters

Lublaň - Slovinsko pohrozilo, že kvůli letitému bankovnímu sporu zablokuje vstup Chorvatska do Evropské unie.

Záhřeb chce s Lublaní jednat o penězích, které ještě před rozpadem Jugoslávie v roce 1991 chorvatští klienti vložili do dnes již neexistující slovinské banky.

Chorvatsko by se osmadvacátým členem Evropské unie mělo stát příští rok v červenci. Musejí s tím ale nejdříve souhlasit všichni současní členové EU, Slovinsko nevyjímaje.

Chorvatsko chce bilaterálně vyjednávat se Slovinskem o částce ve výši přibližně 172 milionů eur (4,4 miliardy korun), které podle něho patří chorvatským vkladatelům slovinského finančního ústavu Ljubljanska banka (LB), napsala agentura Reuters. LB byla jednou z největších bank v Jugoslávii, po jejím rozpadu ale zkrachovala a nahradila ji Nova Ljubljanska banka.

Slovinsko tvrdí, že záležitost je třeba řešit v rámci širších jednání, která se týkají všech doposud nevyřešených sporů zemí bývalé Jugoslávie. Připomíná také, že Chorvatsko souhlasilo s tím, že problém bude vyřešen během jednání o vstupu do EU. Podle Záhřebu jsou vstup Chorvatska do Evropské unie a problém s chorvatskými vklady v LB dvě naprosto různé věci, které by se neměly házet do jednoho pytle.

Evropská komise oběma zemím vzkázala, že je na nich, aby si svůj spor rozhodly, a že doufá, že se kvůli problému nezpozdí vstup Chorvatska do EU.

 

Právě se děje

Další zprávy