Z Portugalska jde strach, říká potichu Merkelová

Martin Novák Martin Novák
12. 3. 2012 12:45
Výnosnosti portugalských dluhopisů stoupají, obava z "druhého Řecka" trvá
Krize se projevuje v zastavených stavbách, které možná dlouho zůstanou nedokončeny. Na snímku budoucí hotel v Portimaou na jihu Portugalska.
Krize se projevuje v zastavených stavbách, které možná dlouho zůstanou nedokončeny. Na snímku budoucí hotel v Portimaou na jihu Portugalska. | Foto: Reuters

Lisabon - Řecku se zřejmě podařilo odvrátit bankrot účastí většiny věřitelů na výměně státních dluhopisů, oddechnutí eurozóny ale nemusí vydržet dlouho.

Výnosnosti portugalských dluhopisů totiž minulý týden opět rostly. Desetileté dluhopisy z 0,36 procenta na 13,9 procenta.

A to přesto, že portugalská vláda opakovaně ujišťuje, že vše zvládá. Naposledy tak učinil ve čtvrtek v Helsinkách při návštěvě Finska premiér Pedro Passos Coelho.

Na finančních trzích i mezi politiky zemí eurozóny ale rostou obavy, že hrozba bankrotu visí i nad Portugalskem a že jeho označení "druhé Řecko" se nakonec může stát skutečností.

Německá kancléřka Angela Merkelová prohlásila v Bundestagu na veřejnosti uzavřeném jednání se zákonodárci své Křesťansko-demokratické unie (CDU), že jí portugalské dluhopisy dělají velké starosti.

Protest portugalských železničářů.
Protest portugalských železničářů. | Foto: Reuters

"Co se děje v Portugalsku, je velmi znepokojující," citoval Merkelovou jeden z poslanců. Zatímco Itálie a Španělsko jsou podle Merkelové na dobré cestě problémy překonat, o Portugalsku se to říci nedá.

Lisabon loni dostal záchranný balík od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu ve výši 78 miliard eur. Teď je otázkou, zda bude Portugalsko potřebovat ještě další pomoc navíc.

Premiér Coelho říká, že ne. Člen Rady guvernérů Evropské centrální banky a guvernér portugalské centrální banky Carlos Costa je téhož názoru.

"Nedovolíme, aby to, co se stalo v Řecku, se stalo i tady," tvrdí Coelho, který Evropu přesvědčuje, že Portugalsko je spíše druhým Irskem než Řeckem.

Zahraniční ekonomové a analytici si tak jistí nejsou.

Portugalsko má v poměru k HDP dluh 112 procent. Podle deníku Financial Times Deutschland dluh letos poroste a příští rok se přiblíží 120 procentům. Citibank dokonce předpovídá na rok 2015 dluh do výše 150 procent.

Na 22. března je naplánována generální stávka.
Na 22. března je naplánována generální stávka. | Foto: Reuters

Zatím Portugalci neprotestovali proti úsporným opatřením ani zdaleka tak razantně jako Řekové, ale to se může změnit. 22. března bude generální stávka. Proti propouštění, zmrazení mezd a zdražení poplatků za elektřinu nebo plyn.

Ekonomika zřejmě letos klesne minimálně o tři procenta. Nezaměstnanost se přehoupla přes čtrnáct procent a roste, práci nemá každý desátý portugalský vysokoškolák.

Jako by nebylo problémů dost, zasáhlo ještě Portugalsko začátkem roku nevídané sucho. Nejhorší za posledních osmdesát let.

Zemědělci přicházejí o obilí, rajčata, vinnou révu a Národní zemědělský svaz kritizuje vládu, že sucho podcenila a nedělá nic pro odvrácení následků.

Týdeník Economist ve své analýze o situaci v Portugalsku ale upozorňuje na jeden pozitivní prvek. Na rozdíl od řady jiných zemí tady nejsou příliš silné, slyšitelné nebo viditelné populistické a extremistické strany, které by nespokojenost a zklamání lidí vynesly do parlamentu, nebo dokonce do vlády.

 

Právě se děje

Další zprávy