Stávka v Belgii zkomplikuje přílet na summit EU

ČTK ČTK
27. 1. 2012 15:49
V pondělí se zastaví rychlovlaky, omezena bude i letecká doprava
Brusel čeká stávka odborů. Zastaví se rychlovlaky, zkomplikuje letecká doprava.
Brusel čeká stávka odborů. Zastaví se rychlovlaky, zkomplikuje letecká doprava. | Foto: Petr Protivánek

Brusel - Generální stávka, kterou na pondělí vyhlásily belgické odbory, zřejmě ochromí dopravu v zemi. Zastaví se provoz mezinárodních rychlovlaků Thalys a Eurostar, omezení se očekávají i v letecké dopravě.

Stávka zřejmě ovlivní i plánovaný summit Evropské unie a není vyloučeno, že letecké speciály s představiteli jednotlivých států budou muset přistávat na vojenském letišti 30 kilometrů od Bruselu, napsala dnes agentura AFP.

Rychlovlaky Eurostar, které jezdí z Londýna do Bruselu a Paříže, nebudou v pondělí do belgické metropole zajíždět. Namísto toho provozovatel spojů zavede autobusovou linku, která bude do Bruselu jezdit z francouzského města Lille.

Vysokorychlostní vlaky Thalys, které spojují Brusel s Amsterodamem, Paříží a Kolínem nad Rýnem, přestanou jezdit v neděli ve 22 hodin.

Stávka může způsobit potíže i šéfům států a vlád, kteří se v pondělí do Bruselu sjedou na summit EU.
Stávka může způsobit potíže i šéfům států a vlád, kteří se v pondělí do Bruselu sjedou na summit EU. | Foto: Reuters

Odboráři rovněž oznámili, že zabarikádují jediný přístup na letiště Charleroi, vzdálené asi 50 kilometrů od Bruselu, které využívají nízkonákladové aerolinky Ryanair. Blokáda hrozí také bruselskému mezinárodnímu letišti.

"Není vyloučeno, že lety evropských vedoucích činitelů budou přesměrovány na vojenskou základnu Beauvechain," řekl AFP nejmenovaný belgický představitel.

Belgičtí odboráři stávkují na protest proti důchodové reformě. Kritizují především návrh, podle kterého bude možné odejít do předčasného důchodu nejdříve v 62 letech, tedy o dva roky později než dosud.

 

Právě se děje

Další zprávy