Řecko by mohlo mít dohodu s věřiteli už příští týden

ČTK ČTK
12. 1. 2012 20:44
Jde o dobrovolný odpis 50 procent hodnoty obligací, které mají věřitelé v držení
Foto: Reuters

Atény - Řecko by mohlo dokončit návrh dohody se soukromými věřiteli o výměně obligací do konce příštího týdne. Formální nabídka by pak byla hotová do začátku února.

Uvedla to dnes agentura AP s odvoláním na vyššího úředníka řeckého ministerstva financí, který si nepřál být jmenován.

Dohoda s věřiteli o dobrovolném odpisu 50 procent hodnoty obligací, které mají v držení, výměnou za hotovost a další obligace je důležitou součástí druhého balíku pomoci pro Řecko v celkovém objemu 130 miliard eur (3,3 bilionu Kč). Dohoda s věřiteli má snížit podíl dluhu na hrubém domácím produktu do roku 2020 na 120 procent ze současných 160 procent.

Premiér Lukas Papadimos a ministr financí Evangelos Venizelos měli dnes důležité jednání o výměně dluhopisů s Charlesem Dallarou a Jeanem Lemierrem z Ústavu pro mezinárodní finance (IIF). Ten zastupuje soukromé majitele řeckých dluhopisů. Jednání mají pokračovat v pátek.

IIF v prohlášení zveřejněném po setkání uvedl, že strany jednaly o řadě problémů a některé důležité oblasti zůstávají nevyřešené. Zdůraznil také, že čas pro dokončení dohody se krátí.

Banky souhlasily s odpisem poloviny řeckého dluhu, jednání však komplikují požadavky dalších ústupků. Někteří investoři, jako hedgeové fondy, také nemají zájem na tom, aby dohoda prošla. Některé fondy v současnosti levně kupují řecké obligace a doufají, že buď Řecko zkrachuje, a oni získají peníze z pojištění, nebo jim nakonec země splatí celou dlužnou částku, napsaly agentury AP a Reuters

 

Právě se děje

Další zprávy