S krizí zatočíme, plácl si Washington s Bruselem

ČTK ČTK
28. 11. 2011 21:18
Globální ekonomika se nachází v obtížné situaci, shodli se politici USA a EU
Prezident EU Herman Van Rompuy, šéf Bílého domu Barack Obama a předseda Evropské komise José Manuel Barroso během jednání ve Washingtonu.
Prezident EU Herman Van Rompuy, šéf Bílého domu Barack Obama a předseda Evropské komise José Manuel Barroso během jednání ve Washingtonu. | Foto: Reuters

New York/Washington - Globální ekonomika se podle Spojených států a Evropské unie nachází v "obtížné fázi".

Washington a Brusel proto podniknou kroky na podporu růstu fiskální a finanční stability, jež "posílí základy dlouhotrvajícího a vyváženého růstu", vyplývá ze společného prohlášení po summitu ve Washingtonu.

"Spojené státy v tomto ohledu vítají kroky Evropské unie a její odhodlání podniknout všechny nutné kroky k zajištění finanční stability eurozóny a vyřešení krize. EU očekává americké úsilí ohledně střednědobé fiskální konsolidace," stojí rovněž v dokumentu.

Pomůžeme vám, nabídl Obama

USA i mnohé evropské země se potýkají s obrovskými rozpočtovými deficity a zadlužením. Krizi eurozóny navíc provází hospodářská stagnace a hrozba ztráty konkurenceschopnosti evropské ekonomiky.

Americký prezident Barack Obama na tiskové konferenci po setkání s evropskými představiteli řekl, že Spojené státy jsou připravené podílet se na řešení evropské dluhové krize.

Podotkl, že potíže eurozóny představují "obrovský problém" pro americkou ekonomiku a že Washington má proto zájem na jejich úspěšné nápravě.

Evropský prezident Herman Van Rompuy pak poznamenal, že za pomalý globální růst nemůže pouze Evropská unie. Podle něj se musejí na řešení tohoto problému podílet i další země.

Vrcholné schůzky ve Washingtonu se kromě prezidentů Obamy a Van Rompuye zúčastnili za Unii předseda Evropské komise José Manuel Barroso, ministryně zahraničí EU Catherine Ashtonová a eurokomisař pro obchod Karel De Gucht.

Summit se uskutečnil v době, kdy na finančních a úvěrových trzích po obou stranách Atlantiku roste napětí a některé banky podle finančníků pociťují největší stres od krize v roce 2008. Kořeny problémů jsou podle expertů v dluhové krizi v eurozóně a jejím nedostatečném řešení.

Trhy v pondělí nicméně povzbudily zprávy o přípravách nových plánů na řešení dluhové krize. Německo a Francie prý chystají urychlené zpřísnění rozpočtového Paktu stability spolu s krátkodobými podpůrnými kroky.

Italský tisk uvedl, že Mezinárodní měnový fond připravuje rozsáhlý záchranný plán pro Itálii, fond ale zprávu popřel.

 

Právě se děje

Další zprávy