Řecká vláda přežila, Papandreu přesto bojuje o přežití

Zahraničí Zahraničí
5. 11. 2011 12:18
Premiér Jorgos Papandreu zahajuje jednání o vytvoření vlády národního konsensu
Jorgos Papandreu mluví v parlamentu.
Jorgos Papandreu mluví v parlamentu. | Foto: Reuters

Atény - Řecká vláda přestála v parlamentu hlasování o důvěře. Premiéra Jorgose Papandrea nakonec podpořili po půlnoci místního času i ti poslanci vládnoucí strany, kteří jej v uplynulých dnech vyzývali k rezignaci.

Učinili tak poté, co Papandreu slíbil vytvoření kabinetu národní jednoty. Pro důvěru kabinetu hlasovalo 153 poslanců, proti bylo 145.

Podle informací z vládního Panhelénského socialistického hnutí (Pasok) začnou jednání o nové vládě v neděli a premiérem už nemá být Papandreu, ale dosavadní ministr financí Evangelis Venizelos.

Ten kritizoval návrh premiéra na vypsání referenda o pomoci eurozóny Řecku, který šokoval Evropskou unii a vyvolal v Řecku i za jeho hranicemi velkou nevoli.

Papandreu se už v sobotu dopoledne sešel s řeckým prezidentem Karolosem Papuliasem a po schůzce prohlásil, že bezprostředně zahájí jednání o vytvoření koaliční vlády. 

Premiér evidentně svůj politický osud nevzdává, prezidentovi sdělil, že země potřebuje konsensus, aby se vyhnula předčasným volbám a zachránila své členství v eurozóně. Vytvoření konsensuální vlády označil za svůj cíl.

Neočekává se však, že výsledek nočního hlasování o důvěře a vytvoření nové vlády bude stabilním řešením, vítaným pro Evropu a trhy. Do koalice zřejmě vstoupí některé malé parlamentní strany, možná jen krajně pravicové Lidové ortodoxní shromáždění (Laos).

Vstup do nové vlády ještě v parlamentní diskusi odmítl šéf konzervativní opoziční strany Nová Demokracie Antonis Samaras. Papandrea vyzval k rezignaci a žádal, aby se předčasné volby uskutečnily už za šest týdnů.

Jorgos Papandreu.
Jorgos Papandreu. | Foto: Reuters

Papandreu to odmítl s tvrzením, že volby by znamenaly katastrofu a ohrožení finanční pomoci Řecku. Země potřebuje ještě v prosinci dostat ze záchranného fondu dalších osm miliard eur, aby mohla "fungovat".

"Dohoda o pomoci, kterou jsme vyjednali, nesmí být za žádných okolností ohrožena. To je priorita číslo jedna," řekl Papandreu.

Vyzval všechny strany ke spolupráci v zájmu Řecka. "Nelpím na tom, abych byl znovu premiérem," uvedl.

Návrh referenda hájil tím, že by bylo lepší, kdyby dohodu schválili přímo občané.

Dohoda předpokládá, že Řecko dostane pomoc ve výši 130 miliard eur, banky odpustí balkánské zemi padesát procent jejích dluhů a zadlužení Řecka poklesne do roku 2020 na 120 procent HDP. Řecký dluh se tak má snížit o 100 miliard eur.

Evropská komise Atény varovala, že pokud dohodu urychleně neschválí, může to pro Řecko nakonec znamenat odchod z eurozóny, a dokonce i z Evropské unie.

Během rozpravy a hlasování hlídali budovu parlamentu na náměstí Syntagma v centru Atén policejní těžkooděnci. Na náměstí se sešli demonstranti, kteří žádali odchod Papandrea a konec tvrdých ekonomických škrtů, které jeho vláda provádí.

Řekové v těchto dnech dávají najevo znechucení nad politiky a vůbec nad stavem, ve kterém se jejich země nachází.

Demonstranti před budovou parlamentu.
Demonstranti před budovou parlamentu. | Foto: Reuters

"Sledoval jsem celý den televizi a mám obavy. Nemohl jsem ani pořádně pracovat. Co když nás vyhodí z eurozóny? To bude náš konec," řekl agentuře Reuters dvaapadesátiletý Panajotis Theofila, majitel obchodu v Aténách.

"Těžce přežíváme kvůli úsporným opatřením, zatímco Papandreu se usmívá v parlamentu a tvrdí, že návrh referenda byl jen vtip. Teď ale není doba na hloupé vtipy. Není možné si takto zahrávat s našimi životy," řekla zpravodaji Reuters sedmadvacetiletá Alexandra Rouva, která je už rok bez práce.

"Chci všechny politiky pryč. Všechny. To, co se stalo tento týden, je hanba. Vypadáme jako hlupáci a Evropané už mají dost toho, aby za nás platili," řekla prodavačka z obchodu s italskou módou Efi Perojannakiová.

Podle průzkumů veřejného mínění zhruba šesedát procent Řeků odmítá úsporná opatření, kterými je podmíněna evropská pomoc a udržení Řecka v eurozóně. Tu ovšem většina obyvatel Řecka opustit nechce.

 

Právě se děje

Další zprávy