Řekové odmítají pomoc eurozóny, rozhodne referendum

Zahraničí Zahraničí
31. 10. 2011 21:30
Proti pomoci ve výši 130 miliard eur je šest z deseti Řeků
Foto: Reuters

Atény - Šest z deseti Řeků odmítá podle posledních průzkumů finanční pomoc od zemí eurozóny.

Premiér zadlužené země Jorgos Papandreu proto vypíše referendum, v němž obyvatelé rozhodnou o tom, zda 130 miliard eur (v přepočtu 3,25 bilionu korun) přijmout, či nikoliv, informovala agentura Reuters.

"Věříme občanům, důvěřujeme v jejich úsudek, máme důvěru v jejich rozhodnutí," řekl Papandreu poslancům svého Panhelénského socialistického hnutí.

Papandreu neuvedl datum možného referenda a ani žádné jiné podrobnosti, ale podle ministra financí by se mohlo konat příští rok v lednu. Výsledek všelidového hlasování bude závazný, pokud se ho zúčastní nejméně 40 procent voličů.

Jak připomíná ČTK, pokud se referendum uskuteční, bude vůbec prvním od roku 1974. Tehdy Řekové po zhroucení vojenského režimu odmítli monarchii a vyslovili se pro republiku.

O pomoci rozhodli lídři eurozóny minulý týden na posledním krizovém summitu. Finanční injekci by měla země z Peloponéského poloostrova čerpat do konce roku 2012. Navíc se dohodli, že banky v EU odepíší zhruba polovinu řeckých dluhů. Ten se tak sníží na polovinu.

Celkové zadlužení, které teď činí zhruba 160 procent hrubého domácího produktu a neustále se zvyšuje, by se mělo do roku 2020 snížit asi na 120 procent HDP.

 

Právě se děje

Další zprávy