Portugalsko více zdaní bohaté lidi a úspěšné firmy

Martin Novák Martin Novák
1. 9. 2011 11:30
Škrty ale dolehnou i na ostatní, odboráři plánují protesty
Portugalský premiér Coelho.
Portugalský premiér Coelho. | Foto: Reuters

Lisabon - Portugalsko se dostane z dluhů a vylepší stav svých veřejných financí, ale všechny to bude hodně bolet. I ty bohaté.

Zhruba takto představil tvrdou reformu portugalský premiér Pedro Passos Coelho.

Média hovoří o nejdrsnějších škrtech a úsporách v poválečné historii Portugalska a také o nejtěžší zkoušce, které je země vystavena od roku 1974, kdy padla diktatura a země nenásilně přešla k demokracii.

Země na jihovýchodě Evropy byla po Řecku a Irsku třetím členem Evropské unie, který požádal o zahraniční finanční pomoc. Lisabon tak má slíbeno od EU a Mezinárodního měnového fondu 78 miliard eur.

Ačkoliv Coelhova vláda se profiluje jako pravostředová, sáhne nyní k tomu, co obvykle charakterizuje levici. Více zdaní bohaté Portugalce a firmy s velkými zisky.

Lidé, kteří mají roční příjem nad 150 tisíc eur (přes 3,5 milionu korun), zaplatí daň ve výši dvou a půl procenta. Firmy s ročním ziskem přes 1,5 milionu eur zaplatí tříprocentní daň.

Další změny se dotknou i méně majetných Portugalců. Vláda až do odvolaní zastaví růst platů státních zaměstnanců a chystá se také propouštění ve státní správě. Lidé budou také více platit za plyn a elektřinu. Odbory už avizovaly, že se s plánem škrtů nesmíří a na říjen plánují velké protesty.

Portugalští odboráři plánují protesty na říjen.
Portugalští odboráři plánují protesty na říjen. | Foto: Reuters

Vláda očekává v letošním roce snížení HDP o 2,3 procenta a příští rok o 1,7 procenta. Růst by se měl dostavit až v roce 2013.

Portugalsko není první evropskou zemí, která v nynější krizi sahá po mimořádném zdanění lidí s vysokými příjmy. Děje se tak už ve Francii a Itálii, německá vláda takový postup zatím jen zvažuje.

Francouzská vláda uvalí tříprocentní daň na obyvatele s ročním příjmem vyšším než půl milionu eur.

Jak ve Francii, tak v Německu někteří úspěšní podnikatelé sami volají po tom, aby je stát více zdanil.

 

Právě se děje

Další zprávy