Další země eurozóny u dna. Kypr bude potřebovat pomoc

Martin Novák Martin Novák
20. 7. 2011 15:12
O nutnosti obrátit se na zahraničí hovoří guvernér centrální banky

Nikózie - Po Řecku, Irsku a Portugalsku uvažuje další člen eurozóny o tom, že jeho finanční problémy bude muset vyřešit zahraniční pomoc. Kypr.

Důvodem je nedávná obrovská exploze muničních skladů, která vyřadila z provozu hlavní elektrárnu, a také značné sepětí kyperské ekonomiky s řeckou.

Velký výbuch v pondělí zabil dvanáct lidí a způsobil rozsáhlé výpadky elektřiny po celé zemi.

V jižní části Afroditina ostrova, která tvoří mezinárodně uznanou Kyperskou republiku, žijí řecky hovořící Kypřané se silnými vazbami na Řecko.

O potřebě pomoci ve výši zhruba jedné miliardy eur se zmínil guvernér Kyperské centrální banky Atanasios Orfanides. "Naše ekonomika je ve stavu mimořádné krize, největší od roku 1974," napsal Orfanides prezidentovi.

V roce 1974 vyslalo na Kypr Turecko armádu, která rozdělila ostrov na řecky hovořící jih a turecký sever. Rozdělení od té doby přetrvává, severní Kypr není mezinárodně uznán a jeho území ani není součástí Evropské unie.

Vláda teď bude muset rychle a rázně jednat, aby zabránila nejhoršímu. Pokud se jí to nepodaří, pak je na místě, aby Kypr požádal o zahraniční pomoc," uvedl bankéř.

"Kypr vstoupil do Evropské unie stejně jako Česká republika v roce 2004 a euro přijal 1. ledna 2008.

Mezinárodní ratingová agentura Fitch už na konci května srazila známku úvěrové spolehlivosti Kypru o tři stupně na A-minus. Kvůli obavám z dopadu řecké dluhové krize na kyperské banky a na veřejné finance Kypru.

Ekonomika Kypru loni vzrostla o 0,9 procenta po poklesu o 1,7 procenta v předešlém roce. Pro letošní rok jí Mezinárodní měnový fond předpovídal růst o 1,5 až dvě procenta.

 

 

Právě se děje

Další zprávy