Dánsko obnovilo hraniční kontroly, Schengenu navzdory

Zahraničí ČTK Zahraničí, ČTK
5. 7. 2011 22:16
Počínaje úterým zavádí Dánové celní kontroly na hranicích s Německem a Švédskem
Bývalý hraniční přechod v ČR.
Bývalý hraniční přechod v ČR. | Foto: Ondřej Besperát

Kodaň - Dánsko úterkem obnovuje stálé celní kontroly na svých hranicích s Německem a Švédskem. A to přesto, že je součástí schengenského systému, v jehož prostoru nejsou mezi členskými státy uplatňovány kontroly.

Podle webu stern.de bylo na hranicích mnohem více kameramanů a fotografů než celníků.

Kontroloři se prý chovali tak, jako by nebylo nic zvláštního na tom, že opět zastavují auta a nahlížejí do zavazadlového prostoru. Doprava dnes byla méně plynulá než obvykle a celníci odstavovali vozy v pětiminutových intervalech.

Menšinová vláda premiéra Larse Lökkeho Rasmussena schválila návrh obnovení kontrol na hranicích v květnu na nátlak pravicově populistické Dánské lidové strany (DVP).

Oficiálně vláda plán zdůvodňuje potřebou bojovat proti přeshraniční kriminalitě. Opatření se týká i trajektů ze sousedních zemí.

Nic neporušujeme, zní z Kodaně

Dánové už s nápadem narazili na kritiku Evropské komise, podle níž by mohlo jít o porušeních Schengenské dohody o volném pohybu osob. Nesouhlasí ani vlády sousedních států.

Hesenský ministr spravedlnosti Jörg-Uwe Hahn přesto v úterním vydání deníku Bild vyzval k prázdninovému bojkotu Dánska. "Když Dánsko v čase dovolených znovu zavádí hraniční kontroly, mohu jen doporučit na místě se otočit a raději jet na dovolenou do Rakouska nebo Polska," prohlásil Hahn.

Dánská vláda tvrdí, že nový systém je v souladu se Schengenskou dohodou. Na hranicích podle ní nebudou policisté, ale pouze celníci, kontroly mají být namátkové a většiny cestujících se podle oficiálních vyjádření nedotknou.

Prováděny by neměly být ani pasové kontroly. Dánové rovněž slibují, že na hranicích nebudou vznikat fronty a že motoristé žádná zpoždění nezaznamenají.

Na hranicích s Německem bude pracovat 30 celníků a na přechodech se Švédskem pak dalších 20. Do roku 2014 pak chce vláda vybudovat nové celnice.

Kritika Schengenu

Dánové také chtějí nainstalovat elektronický sledovací systém, který bude automaticky zaznamenávat poznávací značky automobilů.

Některé země v čele s Francií po zkušenostech s vlnou uprchlíků ze severní Afriky nedávno kritizovaly fungování Schengenského prostoru a volají po rozšíření výčtu situací, během nichž může členský stát EU jednostranně zavést kontroly na vnitřních hranicích Schengenského prostoru. Proti tomu je například i Česká republika.

Schengenský prostor nyní tvoří země EU s výjimkou Kypru, Velké Británie, Irska, Bulharska a Rumunska, kromě nichž jsou zapojeny i Island, Norsko a Švýcarsko. Česko k němu přistoupilo v prosinci 2007.

 

Právě se děje

Další zprávy