Euroskepse bují i ve Finsku. Praví Finové jsou v kurzu

Martin Novák Reuters Martin Novák, Reuters
13. 4. 2011 7:07
Finsko čekají v neděli parlamentní volby. Strana Praví Finové zahýbá politikou
Šéf Pravých Finů Timo Soini.
Šéf Pravých Finů Timo Soini. | Foto: Reuters

Helsinki - Ve Finsku bují euroskeptické názory a kritika Evropské unie nejvíce od roku 1995, kdy skandinávská země vstoupila do EU.

Ukazují to průzkumy veřejného mínění i předvolební preference, 59 procent Finů podle průzkumu kategoricky odmítá pomáhat jiným zemím eurozóny, které se ocitly v problémech. Aktuálně tedy Řecku, Irsku nebo Portugalsku.

A v nedělních parlamentních volbách se kolem sedmnácti procent finských voličů chystá dát svůj hlas silně protievropské a také protiimigrační straně Praví Finové.

Ti se tak stávají na finské politické scéně čtvrtou velkou stranou. Vedle nyní vládnoucí strany Finský střed, Národní koaliční strany a opozičních sociálních demokratů.

Vzestup Pravých Finů je výrazný. V posledních volbách v roce 2006 dostali jen čtyři procenta. Teď mají šanci na více než čtyřnásobek.

Logo strany Praví Finové.
Logo strany Praví Finové. | Foto: Aktuálně.cz

"Mají štěstí, protože krize eura je ve Finsku velkým tématem a hodně se o něm diskutuje. A Praví Finové představují alternativu oproti ostatním stranám," řekl agentuře Reuters politolog Ville Pernaa z univerzity v Turku.

Podobně jako v jiných zemích je narůst sympatií k nové radikální straně i ve Finsku spojován s únavou z tradičních stran.

"Ve Finsku je teď patrná protestní nálada. Takže mnoho hlasů pro Pravé Finy je možná protestními hlasy proti zavedeným, starým stranám," míní další analytik Markku Jokispila.

Průzkumy dávají šanci na vítězství Národní koaliční straně, která je nyní ve vládě partnerem uskupení Finský střed. Získala by 20, 2 procent hlasů, Finský střed 17, 9 procent.

Finská premiérka Mari Kiviniemiová je ze strany Finský střed.
Finská premiérka Mari Kiviniemiová je ze strany Finský střed. | Foto: Reuters

Obě strany tak mají šanci znovu vytvořit svoji středopravicovou koalici, ale možná budou potřebovat podporu Pravých Finů. Opoziční levicové sociální demokraty se chystá volit 18 procent voličů.

Vítěze minulých voleb - Stranu finského středu - oslabily ekonomické problémy Finska, růst nezaměstnanosti (nyní činí přes osm procent) a také skandály bývalého premiéra Mattiho Vanhanena.

Ten čelil obvinění z neprůhledného financování volební kampaně a Fondu mládeže, napojeného na Finský střed. Vanhanena loni v červnu v úřadě nahradila Mari Kiviniemiová.

 

Právě se děje

Další zprávy