Europarlament kritizuje Kanadu za víza pro Čechy

Zahraničí ČTK Zahraničí, ČTK
8. 3. 2011 16:52
Europoslanci chtějí větší tlak na Kanadu kvůli českým vízům
Europoslanci podpořili Česko v boji o cestování do Kanady bez víz.
Europoslanci podpořili Česko v boji o cestování do Kanady bez víz. | Foto: Reuters

Brusel - Evropský parlament přijal prohlášení, které kritizuje předloňské obnovení víz pro Čechy ze strany Kanady. Vyzývá také Evropskou unii k většímu tlaku na Ottawu.

Usnesení zdůrazňuje, že pokud se situace brzy nevyřeší, měla by následovat odvetná opatření ze strany EU. Několik českých europoslanců však prohlášení odmítlo podepsat.

Kanada obnovila vízovou povinnost pro Čechy jednostranně v létě 2009. Toto rozhodnutí souviselo s nárůstem českých žadatelů o azyl v této severoamerické zemi; byli mezi nimi převážně Romové.

Praha tento krok opakovaně kritizovala a současně po partnerech v EU chtěla, aby jí vyjádřily solidaritu.

Z Bruselu sice zaznívají na adresu Kanady výzvy volající po návratu situace k bezvízovému styku, žádná protiopatření ale zatím navržena nebyla. A zřejmě ani v nejbližší době nebudou.

"Evropský parlament zdůrazňuje, že pokud nebude otázka porušování mechanismu vzájemnosti v oblasti víz brzy vyřešena, lze očekávat odpovídající odvetná opatření ze strany EU," uvádí se v prohlášení, které bylo přijato poté, co jej podepsala více než polovina zákonodárců.

Plnou solidaritu s Čechy vyjádřil na svém účtu na sociální síti Twitter i šéf zákonodárného sboru Jerzy Buzek.

Zuzana Roithová považuje prohlášení europarlamentu za velký úspěch pro ČR
Zuzana Roithová považuje prohlášení europarlamentu za velký úspěch pro ČR | Foto: Lucie Kalivodová

"Evropský parlament vyzývá komisi, aby namísto bilaterálních ujednání stanovila nový mechanismus, který bude pro všechny členské země zárukou plnohodnotného mechanismu vzájemnosti v oblasti víz a který současně zajistí, aby všechny členské země okamžitě obnovily vízovou povinnost pro občany země mimo EU, která tento mechanismus poruší," píše se v prohlášení, jehož autory byli i dva čeští europoslanci - Zuzana Roithová (KDU-ČSL) a Miroslav Ouzký (ODS).

Podobný problém Maďarů

"Je to výrazný úspěch pro Českou republiku," řekla Roithová. Podle ní to může sloužit jako trumf či argument pro české diplomaty, kteří o vízech v EU i s Kanadou jednají.

Roithová také ostře kritizovala eurokomisařku Cecilii Malmströmovou, pod kterou víza v komisi spadají. Komisařka by totiž mohla přijít s návrhy na protiopatření, avšak k ničemu takovému zatím nepřistoupila.

"Je jako žába na prameni. Nevěnuje tomu pozornost," řekla europoslankyně. Dodala, že podle jejích informací podobný problém s obnovením víz hrozí i Maďarsku.

Opětovné uvalení víz pro tamní občany se údajně jen odkládá kvůli současnému maďarskému předsednictví EU.

Brusel zatím nesáhl k žádným konkrétním opatřením proti Kanadě
Brusel zatím nesáhl k žádným konkrétním opatřením proti Kanadě | Foto: Aktuálně.cz

Jedním z českých poslanců, kteří prohlášení nepodepsali, byl i někdejší odborářský šéf Richard Falbr (ČSSD), který řekl, že se odmítl připojit z principiálních důvodů.

"Nevím, proč bychom měli vyžadovat solidaritu, když jsme se sami solidárně v minulosti v EU nechovali," podotkl. Jako příklad zmínil třeba postup ČR při boji o zrušení víz do USA.

Tehdy Praha uzavřela s Američany dvoustranné memorandum. To v Bruselu vyvolalo vlnu kritiky, protože Evropská komise chtěla postupovat jednotně.

Češi ale namítali, že se nic nemění, a nakonec byla ČR společně s několika dalšími státy do bezvízového programu USA zařazena.

Falbrovi i dalšímu z těch, co nepodepsali, Liboru Roučkovi (ČSSD), navíc vadí, že se podle nich Roithová iniciativou jen snaží zlepšovat vlastní obraz. "Není to nejvhodnější forma. Je to kontraproduktivní," řekl Rouček.

 

Právě se děje

Další zprávy