Bohatá Praha ve srovnání EU pokořila Vídeň, Řím i Paříž

Petr Jemelka Petr Jemelka
25. 2. 2011 18:43
Praha je šestým nejbohatším regionem Evropské unie, zbytek země pokulhává
Praha patří k nejbohatším mětům celé Evropy
Praha patří k nejbohatším mětům celé Evropy | Foto: Reuters

Brusel  - České hlavní město je šestým nejbohatším regionem Evropské unie. Hrubý domácí produkt v přepočtu na jednoho obyvatele je v Praze 172 procent nad průměrem sedmadvacítky.

Průměrný HDP na hlavu v EU dosahuje 25 100 eur, což odpovídá téměř 616 tisícům korunám.

Nejbohatší je Londýn, kde dosahuje HDP na hlavu 88 300 eur, což odpovídá 343 % evropského průměru. Naopak nejchudší je oblast Severozapaden v Bulharsku, kde činní hrubý domácí produkt jednoho obyvatele pouze 3 tisíce eur, tedy 28 % průměru unie.

Vyplývá to z nejnovějších údajů evropského statistického úřadu Eurostat.

Před Prahou se v žebříčku umístily ještě Lucemburk, Brusel, holandský Groningen a Hamburk. Za sebou česká metropole naopak zanechala taková města jako Vídeň, Paříž, Řím nebo Bratislavu. HDP v Bratislavském kraji dosahuje 162 % evropského průměru, tedy 27 500 eur.

Co se týče celostátního měřítka, je Česká republika s HDP 20 200 eur na hlavu podprůměrná, konkrétně 80%. Slovensko dosáhlo 72 %. Nejhůře dopadly Bulharsko (44 %) a Rumunsko (47 %).

Naopak k nejbohatším zemím patří Holandsko, Irsko, Rakousko a Dánsko.

Pokud jde o české regiony, jsou na tom po Praze nejlépe Střední Čechy. Naopak ekonomicky nejslabší je severozápad Čech a střední Morava. 

 

Právě se děje

Další zprávy