Novinářům v Maďarsku hrozi trest za nevyvážené zprávy

Martin Novák Martin Novák
3. 1. 2011 14:30
Budapešť se ujala půlročního předsednictví EU a hned čelí tvrdé kritice
Některé maďarské deníky dnes vyšly s protestním oznámením na titulní straně.
Některé maďarské deníky dnes vyšly s protestním oznámením na titulní straně. | Foto: Reuters

* Maďarsko se ujalo předsednictví EU, ale nevykročilo příliš šťastně * Mediální zákon umožňuje pokutovat novináře za "nevyvážené" zpravodajství * Vládnoucí strana Fidesz má po volbách v parlamentu ústavní většinu

Budapešť - Maďarsko na půl roku převzalo předsednictví Evropské unie, ale stalo se tak v době, kdy čelí jeho vláda v zahraničí velké kritice.

Ze dvou důvodů. Tím prvním jsou daně, které kabinet premiéra Viktora Orbána uvalil na velké zahraniční firmy, působící v Maďarsku.

Ty se brání, protestní dopis podepsalo mezi jinými i vedení ČEZ a Evropská komise se už začala sporným zdaněním zabývat.

Druhým důvodem je nový mediální zákon, který vláda prosadila a on začátku roku začal platit.

Jeho jádro spočívá ve vytvoření státní komise pro média, která bude monitorovat televizi, rozhlas, tisk i internet. Komise má hodnotit "politickou vyváženost" zpravodajství a pokud nebude spokojena, může uložit pokusu až ve výši 200 milionů forintů (přes 18 milionů korun).

Foto: Reuters

Evropská komise v této souvislosti vyjádřila znepokojení nad svobodou tisku v Maďarsku, některé evropské deníky přirovnávají situaci po přijetí zákona k Putinovu Rusku nebo dokonce k Lukašenkovu Bělorusku.

Mezi kritiky zákona se zařadil i šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg. "Tak, jak je tento zákon koncipován, to je skutečně nebezpečné," řekl agentuře APA.

Orbánová vláda neměla s přijetím zákona problém. Premiérova konzervativní strana Svaz mladých demokratů (Fidesz) vyhrála loňské volby s drtivým náskokem a v parlamentu disponuje dokonce ústavní, tedy dvoutřetinovou většinou.

Opoziční socialisty voliči vytrestali za krizi, do které se země dostala. Dali jim jen necelých procent hlasů.

 

Další opoziční stranou je extrémně nacionalistický strana Jobbik, která je pověstná především ostrou protiromskou rétorikou. Ta získala přes 16 procent hlasů.

Viktor Orbán
Viktor Orbán | Foto: Reuters

Právě téma integrace Romů učinila maďarská vláda stěžejním tématem svého půlročního předsednictví Evropské unie. Předloni Maďarskem otřásla série vražd Romů, pachatelům se  policie dlouho nemohla dostat na stopu.

Nakonec skupinu vrahů odhalila na východě země, skupinu vedl bývalý profesionální voják, který kdysi sloužil v mírové misi na Balkáně.

Mezi deklarované cíle maďarského předsednictví patří také zvládání otřesů na finančních trzích a dokončení rozhovorů o vstupu Chorvatska do Evropské unie. Nicméně po loňském ustavení funkcí prezidenta a ministra zahraničí Evropské unie význam půlročního předsednictví jednotlivých zemí oproti minulosti poklesl.

Předloni v první polovině roku vedla EU Česká republika. Do povědomí se její předsednictví dostalo hlavně díky tomu, že během něj padla vláda Mirka Topolánka. Česko pak vystřídalo Švédsko, po něm nastoupilo Španělsko a Belgie. Od Maďarska převezme na začátku července vedení unie Polsko.

 

Právě se děje

Další zprávy