20 týdnů za plný plat? Celoevropská mateřská schválena

Zuzana Kleknerová Zuzana Kleknerová
20. 10. 2010 15:25
Schválený návrh budí emoce. Pro členské státy znamená miliardy navíc
Europoslanci chtějí jednotnou mateřskou ve všech zemích EU. Řada států je ale proti.
Europoslanci chtějí jednotnou mateřskou ve všech zemích EU. Řada států je ale proti. | Foto: Reuters

Brusel - Kontroverzní návrh, který může významně zatížit rozpočty jednotlivých členských zemí EU, dnes schválil Evropský parlament. Většina europoslanců zvedla ruku pro to, aby matky v celé EU chodily na mateřskou minimálně na 20 týdnů.

Po celou dobu mají pobírat podporu odpovídající plné výši svého předchozího platu.

Pro 20týdenní mateřskou dovolenou hlasovalo 327, proti 320 europoslanců.

354 evropských zákonodárců pak podpořilo návrh, aby matky dostávaly vyplácenou celou mzdu. Proti bylo 308 z nich.

Schválený text počítá i s takzvanou "otcovskou" dovolenou. I ta má být "plně hrazená" a trvat dva týdny.

V dobách, kdy se Evropa pomalu vzpamatovává z hospodářské krize, ale návrh europoslanců v unii působí jako rozbuška. A je nepravděpodobné, že by s ním souhlasily členské země.

Ostře proti už vystoupilo několik z nich, například Británie, Německo nebo Rakousko. Bez jejich souhlasu celoevropská mateřská nebude.

V mnoha státech sedmadvacítky je mateřská dovolená momentálně podstatně kratší.

Přijetí návrhu by ale ovlivnilo i Česko: na mateřskou se u nás sice chodí na - v porovnání se zbytkem EU dlouhých - 28 týdnů, matky však pobírají "jen" 70 procent vyměřovacího základu.

Miliardy eur navíc

Návrh Evropského parlamentu jde o kus dál, než návrh Evropské komise. Parlament chce 20 týdnů mateřské, komise 18 týdnů, a to bez nároku na plnou mzdu.
Návrh Evropského parlamentu jde o kus dál, než návrh Evropské komise. Parlament chce 20 týdnů mateřské, komise 18 týdnů, a to bez nároku na plnou mzdu. | Foto: Reuters

Britská vláda už spočítala, že Brity by navrhované prodloužení mateřské dovolené přišlo za dvacet let na 57 miliard eur. A to bez započítání výdajů na placené volno pro otce.

"Pro nás by to znamenalo, že by se roční náklady na vyplácení mateřské de facto zdvojnásobily," citovala mluvčího vlády v Londýně agentura AFP.

Francouze by nová unijní legislativa tak, jak ji vymysleli europoslanci, stála 40 miliard eur. Německé ministerstvo financí náklady odhaduje na téměř 1,5 miliardy eur ročně.

Rakušané by si podle listu Die Presse museli ročně připravit skoro 70 milionů eur navíc.

Češi obdobný pročet nemají, uvedla na dotaz Aktuálně.cz mluvčí Ministerstva práce a sociálních věcí Viktorie Plívová.

Jiný kraj, jiný mrav

Plán Evropského parlamentu sjednotit v unii mateřskou dovolenou je problematický hlavně proto, že v každé členské zemi platí úplně jiná pravidla.

Zatímco v Německu, Švédsku a na Maltě se chodí jen na 14 týdnů, ve 13 z 27 členských států trvá mateřská dovolená 18 týdnů a déle.

I systém vyplácení peněz se liší.

České ministerstvo práce a sociálních věcí veří, že návrh europarlamentu neprojde. Má k němu zásadní výhrady.
České ministerstvo práce a sociálních věcí veří, že návrh europarlamentu neprojde. Má k němu zásadní výhrady. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Třeba Britky dostávají šest týdnů 90 procent mzdy a dalších 33 týdnů 123 liber týdně. Rakušankám zase stát vyplácí osm týdnů před a osm týdnů po porodu peněžitou pomoc, která odpovídá jejich průměrnému platu za poslední tři měsíce.

České výhrady

Mluvčí českého Ministerstva práce a sociálních věcí Viktorie Plívová ale upozorňuje i na další problémy europoslanci schválené legislativy. Členské státy se podle ní například neshodnou na tom, jaká část mateřské má být povinná a jaká nepovinná.

"Jako nevhodná se nám jeví i snaha o směšování mateřské dovolené s rodičovskou či nově otcovskou dovolenou," řekla Aktuálně.cz Plívová. Text podle ní obsahuje také "hrubé formulační chyby".

"Pokud budou hlasující přísně hodnotit kvalitu předlohy, nemohou jinak, než shledat tento návrh nedostatečným a jako celek ho odmítnout," uvedla před hlasováním v Evropském parlamentu tisková mluvčí.

Varování komisařů

Před přijetím návrhu ve stávajícím znění už varovala i Evropská komise.

Viviane Redingová, eurokomisařka pro spravedlnost, v interním sdělení europarlamentu napsala, že prodloužení mateřské na 20 týdnů při vyplácení 100 procent předchozího platu je nad možnosti členských zemí unie.

Eurokomise přitom sjednocení mateřské podporuje. Chce ale 18 týdnů, a to bez nároku na plnou mzdu.

V Evropském parlamentu pro návrh hlasovali hlavně Zelení a sociální demokraté.

"Návrh plně podporuji," řekl český europoslanec za ČSSD Libor Rouček. "Evropská unie by neměla být jen prostorem společného evropského trhu, ale také prostorem společných evropských sociálních standardů, mezi něž patří i mateřská," uvedl.

Rozdělená pravice

Občanská demokratická strana je naopak ostře proti.

"Návrh je zcela nepřijatelný," řekla Aktuálně.cz europoslankyně Andrea Češková (ODS). "Nikdo neřeší, kdo to bude platit. V současné ekonomické situaci je to nezodpovědnost."

Češková kritizuje také to, že by mateřská (i otcovská) dovolená měla být pro všechny povinná. V textu se podle ní navíc "pletou pojmy zaměstnankyně a osoba samostatně výdělečně činná (OSVČ)".

Europoslanec Jan Březina (KDU-ČSL) si myslí, že by se Česku investice do mateřské vyplatila.
Europoslanec Jan Březina (KDU-ČSL) si myslí, že by se Česku investice do mateřské vyplatila. | Foto: Archiv Jana Březiny

"Potíž je v tom, že v České republice si OSVČ nemusí platit nemocenskou. Musela by se úplně změnit česká legislativa a zavést povinnost platit nemocenskou i pro podnikatele a podnikatelky," upozorňuje.

Vysoké náklady na sjednocení mateřské dovolené připouští i europoslanec za KDU-ČSL Jan Březina.

"Podpora toho, aby Evropa měla potomstvo, je samozřejmě v pořádku. Ale opatření musejí být šitá na míru ekonomik jednotlivých národních zemí. Není možné přijímat totožná pravidla například pro Německo a pro Litvu," řekl Aktuálně.cz.

Na otázku, zda by 20týdenní, plně hrazená mateřská dovolená mohla být zavedena i v Česku, pak odpověděl: "Kdybychom dobře seřadili naše priority, připadalo by to v České republice v úvahu. Na budoucích daňových poplatnících by se šetřit nemělo."

 

Právě se děje

Další zprávy