Políček Klausovi. Brusel chce plošný zákaz kouření v EU

Martin Novák Martin Novák
12. 10. 2010 12:20
Přijatá opatření by měla podle Evropské komise platit bez výjimky ve všech 27 členských zemích
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Brusel - Nedávno Václav Klaus navštívil továrnu na výrobu cigaret Philip Morris v Kutné hoře, označil ji za úspěšný příklad privatizace v Česku a zkritizoval Evropskou komisi za její způsob boje proti kouření.

Českého prezidenta, známého odpůrce přílišných zákazů a pochybovače o škodlivosti pasivního kouření, ale v Bruselu neposlechli. Naopak.

Podle serveru Euobserver.com komise chystá na příští rok zákaz kouření na veřejných místech v celé Evropské unii. Mělo by jít o opatření, závazné pro všech sedmadvacet členských zemí Evropské unie.

Tedy i pro Českou republiku, kde patří omezení kuřáků k nejmírnějším v Evropě.

Český prezident už protestoval proti návrhu směrnice EU, která má zavést povinně jednotné černobílé balení všech cigaret, zakázat vystavování cigaret v místě jejich prodeje a zakázat používání přísad do cigaret při jejich výrobě.

V Bruselu to ale vše vidí jinak. "Potřebujeme totální zákaz kouření na všech veřejných místech, v dopravě a na pracovištích," uvedl eurokomisař pro zdravotnictví John Dalli.

Dodal, že výjimky už nadále nemohou být tolerovány.

Zvažuje se údajně také nařízení, aby tabákové výrobky, prodávané v Evropské unii, obsahovaly méně nikotinu.

Kouření vykázaly různým způsobem z veřejných míst všechny evropské státy. Naposledy tak učinilo 1. září Řecko.

Radikálnější opatření si razí cestu ve Spojených státech. Například starosta New Yorku Michael Bloomberg chce zakázat kouření i na pěších zónách, v parcích a na náměstích.

Po dlouhém váhání vyhlašuje boj proti kouření také ruská vláda. Parlament má schválit zákon, zakazující reklamu na tabákové výrobky a posléze také kouření na veřejných místech. Cigarety také mají v Rusku výrazně zdražit.

Loňský celosvětový průzkum institutu RTI International ukázal, že zákaz kouření na pracovištích podporuje dokonce i většina lidí, kteří sami kouří. Téměř tři čtvrtiny z nich souhlasí s názorem, že na pracoviště zapálená cigareta nepatří.

Názory se ale dost různí podle zemí. Pro zákaz bylo 85 procent oslovených Indů či 75 procent Japonců, ale jen 27 procent Poláků.

 

Právě se děje

Další zprávy