Odklepnuto. Bosňané a Albánci mohou do Česka bez víz

Martin Novák Martin Novák
8. 11. 2010 13:01
Bosna je pozadu ve směřování do EU. Pomohou nedělní volby?
Volební plakáty v Zenici na severu Bosny.
Volební plakáty v Zenici na severu Bosny. | Foto: Reuters

* Evropská komise slibovala dohodu o zrušení víz do konce roku * Kosova se změny týkat nebudou, víza zůstanou v platnosti * Bosna i Albánie ale mají do EU daleko

Brusel - Ministři vnitra členských zemí EU dnes schválili bezvízový vstup do schengenského prostoru pro Albánce a Bosňany. Platí však je pro ty, kteří mají biometrické pasy.

Občané Bosny a Albánie tak budou moci cestovat od 15. prosince bez víz i do České republiky, která je součástí schengenského prostoru.

Evropská unie tak pokračuje na Balkáně v tom, co loni započala. Občanům tamních zemí ruší víza, která jim znepříjemňovala a komplikovala cesty do všech sedmadvaceti členských zemí EU.

Víza už delší dobu nepotřebují Chorvaté, kteří možná v roce 2012 řady unie rozšíří. Loni padla vízová bariéra také pro občany Srbska, Černé Hory a Makedonie.

Výbor Evropského parlamentu schválil už na konci září návrh na zrušení víz pro Bosňany a Albánce (dohromady jde o více než sedm milionů lidí) přestala platit vízová povinnost.

Sarajevo.
Sarajevo. | Foto: Aktuálně.cz

Evropská komise ovšem ve své zprávě  uvádí, že oba státy musejí pokračovat v boji s nelegální imigrací a pašováním narkotik.

Albánie podala oficiální přihlášku do unie loni během českého předsednictví do rukou tehdejšího českého premiéra Mirka Topolánka. Rozhovory o vstupu Bosny zatím nezačaly.

Posledním státem, jehož obyvatelé nadále nebudou moci volně cestovat po Evropě, zůstane Kosovo. To zatím nesplňuje kritéria, potřebná pro odstranění vízové povinnosti.


 

 

Právě se děje

Další zprávy