Islanďané chtějí soudit viníky finanční krize

Zahraničí ČTK Zahraničí, ČTK
12. 9. 2010 11:42
Procesy chce zvláštní parlamentní komise
Bývalý islandský premiér Geir Haarde.
Bývalý islandský premiér Geir Haarde. | Foto: Reuters

Reykjavík - Politici, kteří přivedli Island v roce 2008 na pokraj bankrotu, by se měli zpovídat před zvláštním tribunálem.  Shodla se tom těsná většina členů zvláštní parlamentní komise.

O obvinění musí rozhodnout parlament. Pokud budou žaloby odsouhlaseny, zasedne tribunál určený k souzení vládních úředníků poprvé od svého založení před více než 100 lety.

Pět z devíti členů vyšetřovací komise chce před soud postavit bývalého premiéra Geira Haardeho, bývalou ministryni zahraničních věcí Ingibjörg Gísladóttirovou, bývalé ministry financí a obchodu ministr obchodu Árniho Mathiesena a Björgvina Sigurdssona.

 

O tom, zda budou bývalí vládní činitelé postaveni před zvláštní soud, rozhodne islandský parlament. Pokud budou obviněni, zasedne zvláštní soud,  vytvořený v roce 1905 k projednávání případů vládních úředníků, vůbec poprvé. Pokud se vina bývalých úředníků prokáže, hrozí jim finanční pokuty a až dva roky vězení.

Budova islandské banky Kaupthing.
Budova islandské banky Kaupthing. | Foto: Reuters

Islandská finanční krize propukla na podzim 2008, kdy v zemi zkrachovaly všechny přední banky a zhroutila se islandská koruna.

Republika s necelými 300 000 obyvateli stála na pokraji finančního bankrotu, který se podařilo odvrátit výraznými škrty ve státním rozpočtu a půjčkou od Mezinárodního měnového fondu (MMF).

Podle vyšetřovatelů se hlavní tři islandské banky v poměrně malé státní ekonomice příliš rozrostly, čemuž prý měla vláda včas zabránit.

Letos si Island podal žádost o vstup do Evropské unie a má tak šanci stát se jejím osmadvacátým členem.


 

Právě se děje

Další zprávy