EU má už půl miliardy obyvatel, přijde ale pokles

Monika Horáková
9. 8. 2010 10:40
Počet dočasně stoupne na 800 milionů, v roce 2100 bude mít ale EU opět jen půl miliardy obyvatel.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Fakultní nemocnice Olomouc

Vídeň - V Evropské unii se v první polovině letošního roku narodil pětistýmiliontý obyvatel. Kdo to byl a v které zemi se narodil, bude ovšem známé až v příštím roce, kdy jednotlivé státy zpracují statistiky narození.

Počet obyvatel EU podle prognóz vzroste až na osm set milionů, do roku 2100 však znovu poklesne na letošní půl miliardy. Příčinou je nízká porodnost. Tím se také sníží podíl obyvatel Evropské unie na celkové světové populaci.

Zatímco nyní je EU zastoupena ve světové populaci 12 procenty, po očekávaném poklesu to bude jen 5-7 procent. Míra poklesu nebude přitom závislá ani tak na porodnosti, která se příliš nezmění, nýbrž na tom, jak přísně budou nastavena imigrační opatření.

Vyplývá to ze studie, kterou představil Demografický ústav Rakouské akademie věd ve spolupráci s Mezinárodním ústavem pro aplikovanou systémovou analýzu.

Česká republika měla v roce 2009 10,5 milionu obyvatel. Autoři studie očekávají, že v roce 2030 se počet obyvatel České republiky zvýší na 10,9 milionu obyvatel. Toto číslo však zahrnuje také děti narozené matkám, které nebudou mít české občanství. Bez těchto dětí čeká Českou republiku pokles na 10,3 milionu obyvatel.

Imigrace je mnohem významnějším faktorem výše porodnosti v sousedním Rakousku. Studie předpokládá, že v roce 2030 bude mít Rakousko 9,1 milionu obyvatel. Bez dětí narozených matkám, které nebudou mít rakouské občanství, se však předpokládá pokles na 8,3 milionu obyvatel.

Pokles počtu obyvatel je dnes zpomalován také tím, že se prodlužuje průměrná doba dožití. Zatímco muži se v roce 1971 dožívali průměrně 66,5 let, dnes umírají průměrně v 77,5 letech. Průměrná délka života u žen byla v roce 1971 73,5 roku, nyní se ženy dožívají 83 let.

 

Právě se děje

Další zprávy