EU na nohou. Budou vám celníci lustrovat laptop či MP3?

Monika Horáková
21. 7. 2010 12:07
Podle vznikající kontroverzní smlouvy ACTA by byly možné i osobní kontroly na hranicích
Konec "pirátství" na internetu. To je záměr vznikající dohody ACTA
Konec "pirátství" na internetu. To je záměr vznikající dohody ACTA | Foto: Aktuálně.cz

Brusel - Zlepšení ochrany autorských práv - to je oficiální důvod, proč Evropská komise již několik let vyjednává společně se Spojenými státy a několika dalšími zeměmi Obchodní dohodu proti padělání (ACTA).

Podle jejích odpůrců se však ve skutečnosti připravuje mimo jiné výrazný zásah do osobních svobod uživatelů internetu.

Jedním z důsledků dohody by podle nich mohlo být, že celníci budou mít na hranicích možnost zkontrolovat obsah notebooků či hudebních přehrávačů, zda se v nich neskrývá nelegální obsah.

"Z toho, co uniklo, vyplývá, že součástí dohody je i odpojování uživatelů od internetu při porušování autorských práv, kontrola notebooků a datových médií na hranicích a další omezování osobních svobod ve prospěch nahrávacích kartelů," uvádí se například v prohlášení Mezinárodního pirátského hnutí.

Jedna z posledních uniknuvších verzí dohody je ke stažení na stránkách organizace La Quadrature du Net. Podle některých komentátorů se velmi podobá legislativě Spojených států amerických, především zákonu ošetřujícímu copyright.

Předpokládá se, že konečná verze dohody by mohla být hotová do konce roku 2010, pak nastane proces ratifikace.

Odtajněte vaše jednání, žádají europoslanci

Pozornost ovšem nevzbudil pouze obsah dohody, ale také způsob, jakým se projednává.

Evropský parlament
Evropský parlament | Foto: Reuters

Výstupy z jednání jsou totiž tajné a velmi dlouhou dobu je nesměli vidět ani europoslanci a europoslankyně, kteří o dohodě budou později hlasovat.

"Komise těžce nese skutečnost, že vstoupila v platnost Lisabonská smlouva. Evropský  parlament má nové pravomoci a trvá na jejich respektování. Jistěže by komise ráda jednala o věcech tohoto druhu v tichosti, uzavřela potřebné dohody s USA a některými národními vládami v EU a předložila hotovou legislativu k formálnímu schválení. Ale to už teď prostě není možné a komise si na to bude muset zvyknout," řekl Pavel Poc, europoslanec ze Skupiny progresivní aliance socialistů a demokratů.

Europoslancům ne, zábavnímu průmyslu ano

Nesouhlas s takovým postupem vedl až ke vzniku písemného prohlášení, jehož spoluiniciátorkou byla také česká europoslankyně Zuzana Roithová.

"Aby bylo písemné prohlášení platné, je nutné, aby ho podepsalo 369 europoslanců. K platnosti nám nyní zbývá 16 podpisů, které s největší pravděpodobností získáme během zářijového zasedání," řekl Jiří Jirsa, asistent Zuzany Roithové, europoslankyně z Poslaneckého klubu Evropské lidové strany. Dodal také, že takto úspěšná písemná prohlášení se v Evropském parlamentu nevyskytují příliš často.   

"Za Českou republiku se vyjednávání účastní zástupci Ministerstva průmyslu a obchodu. Ti rovněž nemohou zveřejňovat žádné informace. O to podivnější je, že americká vláda projednávané materiály poskytla, byť pod slibem mlčenlivosti, zástupcům zábavního a farmaceutického průmyslu," doplnil Jirsa.

 

Právě se děje

Další zprávy