Slováci rozžhavili Brusel jako Klaus, EU se na ně zlobí

Martin Novák Martin Novák
14. 7. 2010 12:29
Slovenská premiérka nesouhlasí s pomocí eurozóny Řecku, i když její vláda ji asi nakonec schválí
Iveta Radičová.
Iveta Radičová. | Foto: Reuters

Bratislava - Slovenská vláda Ivety Radičové získala hned v prvních dnech v Bruselu nálepku potížisty.

Dvoudenní jednání premiérky v metropoli EU provázely výzvy představitelů unie a eurozóny, aby Bratislava přestala blokovat pomoc Řecku a nevystavovala skupinu 16 zemí, které evropskou měnu používají, dalším otřesům. 

Slovenská pravicová koalice původně pomoc eurozóny zadluženému Řecku odmítala. Radičová v Bruselu připustila, že nakonec zřejmě Slovensko půjčku odklepne jenom proto, že se k tomu zavázal předchozí kabinet Roberta Fica.

Premiérka ale podle svých slov se záchranou Řecka tímto způsobem nesouhlasí, naprosto odmítavý postoj má šéf druhé nejsilnější koaliční strany Svoboda a solidarita (SaS) Richard Sulík.

Ostatní země eurozóny daly nejdříve Bratislavě ultimátum do 1. července. Teď chtějí, aby se rozhodla co nejdříve, protože celou věc zdržuje už právě jen slovenský postoj.

Radičová s Barrosem po pondělní schůzce. Předseda Evropské komise neměl zrovna nejlepší náladu.
Radičová s Barrosem po pondělní schůzce. Předseda Evropské komise neměl zrovna nejlepší náladu. | Foto: Reuters

Bratislava se tak dostala do podobné pozice jako Praha před koncem loňského roku, když prezident Václav Klaus nastolil novou podmínku pro svůj podpis Lisabonské smlouvy.

Do pozice posledního, na kterého všichni čekají a jsou na něj kvůli tomu naštvaní, i když to možná neřeknou nahlas a přímo.

Politici se v Bruselu vyjadřovali diplomaticky, ale z jejich slov bylo možné vyčíst, že tohle jim Slováci dělat neměli.

"Slovensko by mělo naplnit závazky bývalé vlády a schválit kromě vzniku záchranného fondu eurozóny i finanční pomoc Řecku. Může se stát, že v budoucnosti ji bude potřebovat také (…) Očekávám, že Slovensko dohodu podepíše velmi brzy," řekl v pondělí nebývale strohý předseda Evropské komise José Barroso.

Podobně hovořil po zasedání ministrů financí eurozóny lucemburský premiér Jean-Claude Juncker. "Během dnešní diskuse jsme dali jasně najevo, že očekáváme, že slovenská vláda podepíše rámcovou dohodu o vzniku záchranného fondu a přijme všechny závazky předchozí vlády. Všichni jsme nového slovenského ministra financí vyzvali, aby postupoval rychle," uvedl Junker.

Už dříve nepřímo kritizoval slovenský postoj německý ministr financí Wolfgang Schäuble. Řekl, že k dalšímu jednání kvůli Slovensku nevidí žádný prostor.

"Spor oslabuje postavení Slovenska v Evropské unii. Mnozí si stěžují, že tato země neplní své závazky a chce jen těžit z příslušnosti k eurozóně, aniž by si uvědomovala i své povinnosti vůči ní," uvedla ve své analýze německá tisková agentura DPA.

Agentura TNS SK na konci června v průzkumu zjistila, že půjčku a pomoc Řecku odmítá na sedmdesát procent Slováků. Podobná ale byla situace i v Německu, kde vláda kancléřky Angely Merkelové pomoc Aténám schválila přes odpor většiny obyvatel. 

Není vyloučeno, že slovenská vláda pod tlakem řekne ano plánu eurozóny na záchranu Řecka už na svém dnešním zasedání.

 

Právě se děje

Další zprávy