EU se dohodla s USA: Budou si předávat bankovní data

Monika Horáková
8. 7. 2010 15:33
Předávání bankovních dat má napomoci v boji proti terorizmu.
Foto: CCS

Brusel - Evropská unie a Spojené státy si budou vzájemně poskytovat informace o bankovních transakcích, které by mohly pomoci odhalit případný teroristický útok.

Takzvanou dohodu SWIFT během svého čtvrtečního zasedání odsouhlasil Evropský parlament.

Europoslanci dohodu už jednou odmítli. Při únorovém zasedání pro ni zvedlo ruku jen 196 hlasujících a 378 poslanců bylo proti.

"V únoru jsme tuto dohodu nepodpořili, byla připravena pod tlakem a pro občany EU značně nevýhodná," uvedl europoslanec Pavel Poc z České sociálně demokratické delegace.

Nová dohoda SWIFT umožňuje pracovat s bankovními daty pouze v případě, že vzniklo prokazatelné podezření. Zakázány jsou ale náhodné průzkumy a vytěžování dat. Použitá data musejí být po ukončení případného vyšetřování nebo soudního procesu pod přímým dohledem zástupců EU zlikvidována.

World Trade Center po útoku 11. září 2001
World Trade Center po útoku 11. září 2001 | Foto: NYPD

"Přístup USA k bankovním údajům bude monitorovat osoba pověřená Evropskou komisí, která v případě potřeby vyhledávání údajů zablokuje. Tento postup zabrání zneužití dat k hospodářské špionáži," vysvětlil europoslanec Jan Březina z Evropské lidové strany.

"Pro schválení dohody bylo 484 hlasujících, proti 109 a 12 hlasujících se zdrželo," uvedl pro Aktuálně.cz Jan Prášil, poradce a tiskový mluvčí České sociálně demokratické delegace.

"Spojené státy budou mít přístup k transakcím všech bank, které působí na území Evropské unie, tedy i k těm, jejichž služby využívají čeští občané," řekl Jan Tlamycha, asistent europoslance Jana Březiny.

Databáze SWIFT patřila od útoku z 11. září 2001 k oblíbeným zdrojům využívaným při protiteroristickém pátrání. Díky předávaným informacím bylo například možné odhalit některé teroristické skupiny ve Velké Británii.

Ačkoli Spojené státy tvrdily, že data prohledávají jen při konkrétním podezření, odpůrci dohody poukazovali na to, že téměř nemají možnost, jak to zkontrolovat či si stěžovat na případné zneužití.

Poskytovatel SWIFT zpracuje denně kolem 15 milionů transakcí mezi více než 8 300 bankami po celém světě.

 

Právě se děje

Další zprávy