Místo pádu nový člen. Eurozóna přijme Estonsko

Zahraničí Zahraničí
12. 5. 2010 13:29
Evropská komise doporučila přijmout Estonsko jako nového člena eurozóny.
Foto: Aktuálně.cz

Brusel - Sedmnáctou zemí, v níž se bude platit eurem, se stane Estonsko.

Evropská komise oznámila, že pobaltská země splňuje podmínky pro přijetí eura a od 1. ledna příštího roku může vstoupit do eurozóny. Doporučení komise ještě musí schválit všechny členské státy Evropské unie na červnovém summitu, ale předpokládá se , že to už bude pouhá formalita.

Estonsko vstupuje do eurozóny v době, kdy tato oblast čelí bezprecedentnímu útoku na svou měnu kvůli dluhům Řecka a špatné ekonomické kondici dalších států.

Zpráva o přijetí Estonska přichází ve stejný den, kdy eurozóna oznámila, že ekonomiky jejích členů zvýšily svou výkonnost o půl procenta, a vzdalují se tak recesi, do níž padly minulý rok. Estonský HDP klesá v prvním čtvrtletí o 2,3 procenta, což je ale úspěch oproti loňským minus 9,5 procentům.

Dnešní zpráva Evropské komise hodnotí také postup dalších států na cestě k euru. Česko, Bulharsko, Lotyšsko, Litva, Maďarsko, Polsko, Rumunsko a Švédsko dosud jednotnou evropskou měnu nepřijaly, avšak v přístupových smlouvách se k tomu zavázaly. Británie a Dánsko se k přijetí eura nezavázaly. Česko je kritizováno, že v plánu na nápravu nadměrného schodku v letech 2011 a 2012 nemá dost konkrétních opatření na seškrtání státních výdajů.

U Estonska Brusel naopak ocenil pravý opak: jasnou snahu dodržovat kritéria, které komise určila jako nutná k přijetí společné měny.

 

Právě se děje

Další zprávy