My se z dluhů dostaneme sami, uklidňují Španělé Evropu

Martin Novák Martin Novák
11. 5. 2010 8:05
Vláda v Madridu radikálně omezuje veřejné výdaje, na půjčku od eurozóny nepomýšlí
Na madridské burze.
Na madridské burze. | Foto: Reuters

* EU schválila záchranný plán pro euro a uklidnila investory a trhy * Také Španělé uklidňují. Půjčovat si od nikoho nebudou * Zemi trápí vysoká nezaměstnanost. Kolem 20 procent

Madrid - Španělsko se snaží definitivně uklidnit finanční trhy, země eurozóny a celou Evropy, že není druhým Řeckem a neuvízne tak hluboko v dluhové pasti, že by ho ostatní museli vytahovat.

Premiér José Luis Zapatero oznámí v úterý program úsporných opatření, který do konce příštího roku ušetří patnáct miliard eur.

Španělsko by mělo deficit HDP stlačit tento rok na 9,3 procent HDP a příští rok už na 6,5 procent. Stále to bude vzdálené od limitu EU, stanoveném na tři procenta, nicméně loni deficit činil hrozivých 11,2 procenta.

"Španělsko se rozhodně nechystá žádat pomoc od eurozóny ani Mezinárodního měnového fondu," uvedl mluvčí ministerstva financí.

Foto: Reuters

Představitel Mezinárodního měnového fondu ve Washingtonu John Lipsky dementoval zprávy, že fond jedná se španělskou vládou. Informaci, že Madrid zvažuje půjčku 280 miliard eur, sám premiér Zapatero označil za "totální šílenství."

Evropu vystrašila na konci dubna ratingová agentura Standard & Poor´s, která snížila Španělsku uvěrový rating o jeden stupeň na úroveň AA.

Někteří analytici začali varovat, že zatímco s řeckými problémy si eurozóna poradí, španělská krize by naopak byla smrtonosná.

"Španělská ekonomika je funkční. Naše cíle ohledně rozpočtu splníme," uvedla v rozhovoru pro agenturu Reuters španělská vicepremiérka Maria de la Vegová.

"Neexistuje žádný plán pomoci pro Španělsko ani Portugalsko," potvrdil Evropský komisař pro ekonomiku Olli Rehn.

Prvomájové protesty v Madridu.
Prvomájové protesty v Madridu. | Foto: Reuters

Premiér chce snížit platy ve státním sektoru o čtyři procenta a zvýšit daň z přidané hodnoty.

Kabinet čeká obtížná reforma trhu práce. Obtížná a bolestná, neboť v současné době je nezaměstnanost ve Španělsku na dvaceti procentech. Zdaleka nejvíce v Evropské unii.

Snaha vlády zvýšit věkovou hranici pro odchod do důchodu ze současných pětašedesátí na sedmašedesát let, stejně jako snaha umožnit firmám snazší nabírání i propouštění zaměstnanců, naráží na odpor odborů.

Španělská ekonomika loni klesla o 3,6 procent. Ani letos příliš neporoste, což ekonomové přičítají vysoké nezaměstnanosti a s tím spojené slabé spotřebitelské poptávce.

José Luis Zapatero vyhrál se svojí Socialistickou stranou volby dvakrát za sebou, příští volby se mají konat v roce 2012.

 

Právě se děje

Další zprávy