Řecko, Španělsko, Británie? Bruselu vadí britské dluhy

Roman Gazdík
16. 3. 2010 13:47
Londýnu se nepodaří splnit své závazky a srovnat rozpočet ani do roku 2015
Britský premiér Gordon Brown. Slibuje zůstat v čele strany, i kdyby prohrál volby
Britský premiér Gordon Brown. Slibuje zůstat v čele strany, i kdyby prohrál volby | Foto: Reuters

Brusel/Londýn - Ministři financí Evropské unie se v pondělí nedohodli na tom, jak postupovat v případě, že by Řecko přestalo být schopné splácet vlastní dluhy. Lucemburský premiér Jean-Claude Juncker pouze prohlásil, že půjde spíše o půjčky od jednotlivých států než nějaké celounijní garance.

Vedle Řecka se však v těchto chvílích mluví také o dalších ekonomikách, které se ocitají v problémech. Největší obavy vzbuzuje Portugalsko a Španělsko.

Neutěšená finanční situace však panuje také ve Velké Británi, kterou v nové zprávě kritizuje Evropská komise kvůli údajně nedostatečným úsporným opatřením na snížení schodku veřejných rozpočtů.

Neškrtáte dost

EU nedovoluje, aby schodek přesáhl 3 procenta rozpočtu, během ekonomické krize však bylo toto pravidlo pozastaveno a různým členským zemím Komise povolila dočasně vyšší zadlužení. K Británii byla EK přitom nejvíce benevolentní - pod 3 procenta musí své finance dostat až v letech 2014/2015.

Spojené království to však na základě současných plánů nemůže dokázat a deficit bude i za pět let 4,7 procent, tedy v pásmu, který ohrožuje ekonomickou stabilitu celé EU. Zpráva EK, která unikla do médií, navíc vyjadřuje pochybnosti, zda není současná britská labouristická vláda příliš optimistická ohledně budoucích státních příjmů. Schodek tak může být ještě vyšší.

Foto: Aktuálně.cz

"Celkový závěr je, že fiskální strategie v programech konvergence (snižování schodku - pozn. red.) není dostatečně ambiciózní a potřebuje být značně posílena," stojí ve zprávě, která unikla do agentury Reuters. "Hodnověrný časový scénář znovuuvedení veřejných financí do udržitelného stavu vyžaduje další fiskální škrty, nejen ty, které jsou nyní plánovány."

Mají to špatně

Situace veřejných financí v Británii skutečně nevzbuzuje přílišný optimismus. Státní dluh přesáhl na konci minulého roku 800 miliard liber a dosáhl téměř 60 procent HDP. V poměru k HDP se za poslední roky téměř zdvojnásobil. Deficit na fiskální rok 2010 až 2011 je plánován na 12,1 procento HDP.

Ratingová agentura Moody's sice nedávno potvrdila, že si Británie udrží svůj nejlepší rating (odhad schopnosti splácet dluhy) AAA, zároveň však odhadla, že může britský dluh do roku 2013 dosáhnout 100 procent HDP. A existují i pesimističtější předpovědi.

To vše v době, kdy ministr financí Alistair Darling připravuje nový rozpočet, který bude představen příští týden. Sekretář ministerstva financí Liam Byrne se snažil v úterý rozptýlit obavy. Domnívá se, že "soud EU je chybný", protože by britskou ekonomiku poškozoval.

Foto: Aktuálně.cz
Blog Jiřího Pehe: Je Evropská unie na pokraji kolapsu?

Alistair Darling
Alistair Darling | Foto: Reuters

Konzervativci jdou s EK

"Domníváme se, že plán, který navrhli, by nás nutil do 2014/2015 vytáhnout z ekonomiky dalších okolo 20 miliard liber. Myslíme si, že by to nenávratně poškodilo veřejné služby a daňové poplatníky," uvedl pro BBC.

Jiný názor má však stínový ministr financí za konzervativce, kteří by podle průzkumů měli v květnových parlamentních volbách labouristy porazit.

"Konzervativci jsou toho mínění, že potřebujeme náš rozpočtový deficit snížit rychleji a podpořit tím (ekonomické) zotavení. Náš postoj je podporován ratingovými agenturami, kapitány průmyslu, mezinárodními investory a teď i Evropskou komisí," řekl George Osborne. "Proto potřebujeme změnu vlády - aby byla doma i v zahraničí obnovena důvěra v naší ekonomiku."

Foto: Aktuálně.cz
Blog Benjamina Kurase: Budovatelská píseň Evropské unie
 

Právě se děje

Další zprávy