Janukovyč inaugurován, Tymošenková a Juščenko nepřišli

Martin Novák Martin Novák
25. 2. 2010 9:38
Nový ukrajinský prezident chce spolupracovat s Ruskem, EU i USA
Foto: Reuters

Kyjev - Šéf opoziční Strany regionů Viktor Janukovyč byl dnes v Kyjevě slavnostně inaugurován do funkce prezidenta. Bývalí vůdci oranžové revoluce z roku 2004  - odstupující prezident Vitkor Juščenko a premiérka Julija Tymošenková - ale ceremoniál ignorovali a nepřišli.

Janukovyč v druhém kole voleb 7. února porazil Tymošenkovou, Juščenko skončil už v prvním kole se ziskem pouhých 5,5 procent.

V roce 2004 bylo původně ohlášené vítězství Janukovyče anulováno kvůli podvodům a v opakovaném druhém kole tehdy vyhrál Juščenko. Dnes se karta obrátila.

"Začíná nová éra naší historie. Země je v těžké situaci. Potýkáme se s kolosálními dluhy, chudobou, kolabující ekonomikou," uvedl v nástupní řeči Janukovyč.

Aktuálně.cz na Ukrajině
Autor fotografie: Martin Novák

 

Uvedl také, že chce spolupracovat s Ruskem, Evropskou unií i Spojenými státy, protože taková zahraniční politika je v zájmu Ukrajiny.

Rusko reprezentoval na inauguraci předseda Dumy (dolní komory parlamentu) Boris Gryzlov, přijel ale i polský prezident Lech Kaczyński. 

Nový prezident pojede na svoji první zahraniční cestu ve funkci do Bruselu. Nikoliv do Moskvy.

Podle ukrajinského vydání deníku Kommersant zamíří do metropole EU 1. března. Přestože jej hned po vítězných volbách pozval do Moskvy i ruský prezident Dmitrij Medveděv, návštěva Moskvy se prý uskuteční později. Patrně 10. března.

"Ano, přijede v pondělí," potvrdil návštěvu zdroj z Evropské komise v Bruselu také agentuře Reuters.

Největší otázkou spojenou s jeho vítězstvím je, zda bude nadále rozvíjet vztahy s Evropskou unií, či zda ve větší míře přimkne Ukrajinu k Rusku.

Viktor Janukovyč se rád nechává fotografovat při modlitbách v kostelích. Často opakuje, že je silně věřícím.
Viktor Janukovyč se rád nechává fotografovat při modlitbách v kostelích. Často opakuje, že je silně věřícím. | Foto: Reuters
 

Sám Janukovyč v předvolební kampani tvrdil, že vztahy s Ruskem je třeba vrátit na úroveň z doby před nástupem prezidenta Viktora Juščenka, ale slíbil, že nadále bude usilovat o postupnou integraci Ukrajiny do EU.

Vstup do NATO naopak kategoricky vyloučil, podle něj Ukrajina musí zůstat neutrální a mimo jakékoliv vojenské bloky.

Tím, že jede do Bruselu, chce podle agentury Reuters naznačit, že jeho politika nebude tolik napřímena k Rusku, jak jej obviňují jeho kritici a odpůrci. A že spolupráce s Evropskou unií zůstává pro Ukrajinu prioritou.

V Bruselu nového ukrajinského prezidenta přijmou prezident EU Herman Van Rompuy i předseda Evropské komise José Barroso.

Podle deníku Kommersant bude Janukovyčova zahraniční politika dvojkolejná. Bude se snažit vycházet dobře jak s EU, tak s Ruskem.

Nový ukrajinský prezident už naznačil, že chce uzavřít s Ruskem novou smlouvu o dodávkách plynu, protože ta současná je prý nevýhodná. Zároveň chce Moskvě zdražit pronájem přístavu v Sevastopolu, který využívá ruská černomořská flotila.

 

 

Právě se děje

Další zprávy