Nervozita kolem eura. Němci a Řekové si vyměňují urážky

Martin Novák Martin Novák
22. 2. 2010 18:01
Pozor, Řecko může eurozónu potopit, varuje finančník Soros
Sókratova socha před budovou řecké centrální banky v Aténách.
Sókratova socha před budovou řecké centrální banky v Aténách. | Foto: Reuters

Berlín/Atény - Ohrožení eura řeckým dluhem vyvolává v Evropské unii spory o způsobu, jak balkánskou zemi z bryndy vytáhnout a projekt jednotné evropské měny zachránit.

Nervozita ale narůstá. Nejen v Řecku, ale také v Německu, které je největší ekonomikou eurozóny a na řecké problémy může také nejvíce doplatit.

Od začátku letošního roku poklesla hodnota eura vůči dolaru o deset procent. Řecký deficit loni činil 12,7 procenta hrubého domácího produktu, přitom povolený limit uvnitř EU jsou pouhá tři procenta.

Ministři financí unie proto po řecké vládě žádají, aby přijala tvrdá úsporná opatření. Například zvýšit věk pro odchod důchodu, zastavit růst platů státních zaměstnanců či zvýšit daň z přidané hodnoty.

Řecký premiér George Papandreu. Dopíjí kalich hořkosti do dna?
Řecký premiér George Papandreu. Dopíjí kalich hořkosti do dna? | Foto: Reuters

Nedávný průzkum ukázal, že 67 procent Němců je proti jakékoliv finanční pomoci Řecku a 53 procent je pro vyloučení Řecka z eurozóny. Ještě větší podporu řeckému odchodu ukázal průzkum v Nizozemsku.

Proti pumpování peněz jsou Svobodní demokraté (FDP), koaliční partner vládnoucích křesťanských demokratů kancléřky Angely Merkelové. Kancléřka sama zatím Řekům nic neslíbila.

Řada německých politiků a ekonomů Řecko ostře kritizuje za způsob, jakým spravuje své finance.

Vášně rozdmýchal nejčtenější německý deník Bild. Napsal, že Řekové jsou podvodníci, kteří by "měli vyletět z eurozóny hlavou napřed".

Německý novinář Walter Wullenweber napsal komentář pro pravicový řecký deník Katmerini, ve kterém Řeky vůbec nešetřil. Řecko nazval zemí daňových úniků, korupce a lenosti.

Stávka nespokojených státních zaměstnanců proti úsporným opatřením.
Stávka nespokojených státních zaměstnanců proti úsporným opatřením. | Foto: Reuters

"Jste vskutku naši nejdražší přátelé. V posledních letech jsme na každého Řeka dopláceli zhruba devět tisíc eur," napsal novinář v souvislosti s přesvědčením mnoha Němců, že na řeckou ekonomiku neustále nedobrovolně přispívají ze svých kapes.

To rozlítilo některé řecké poslance. Jak pravicové, tak levicové. Začali tvrdit, že útoky Němců jsou nehorázné, protože Řecko se dodnes nedočkalo spravedlivé výše reparací na nacistickou okupaci země v letech 1941 až 1944.

"Jak se může Německo vůbec opovážit kritizovat nás kvůli našim financím, když mnoho řeckých obětí války stále čeká na kompenzace," uvedl poslanec opoziční konzervativní strany Nová demokracie Margaritis Tzimas.

Skupina šesti poslanců z opoziční Koalice radikální levice sepsala petici, která vyzývá Berlín k vyplacení reparací a z vyvolání krize v Řecku viní německé politiky a bankéře.

Foto: Aktuálně.cz

"Německo také podvádělo při vyčíslování hodnoty svých zásob zlata, aby splnilo podmínky pro přijetí eura," míní komunistický poslanec Nico Papakonstantinu.

Řekové rovněž Německu připomínají, že mezi gastarbeitry, kteří po válce pomohli vytvořit německý hospodářský zázrak, byli i imigranti z jejich země a že masy Němců si každoročně užívají dovolenou a teplé moře právě v Řecku.

Zatím není jasné, jak se ostatní země eurozóny k Řecku zachovají. Vláda v Aténách má nyní za úkol letos srazit deficit HDP na 8,7 procent

Spolkový ministr financí Wolfgang Schäuble připustil, že nakonec k pomoci může dojít, ale na bilaterální úrovní. Tedy že by podmínky půjček a pomoci dojednávali Řekové zvlášť s každou zemí.

V letech 2008 i 2009 řeckou ekonomiku poznamenaly také rozsáhlé požáry.
V letech 2008 i 2009 řeckou ekonomiku poznamenaly také rozsáhlé požáry. | Foto: Reuters

Časopis Spiegel zase s odvoláním na své zdroje v Bruselu přinesl informaci, že členské země eurozóny Řecku pomůže částkou ve výši 20 až 25 miliard eur v zájmu záchrany jednotné měny. Nikdo ale tyto spekulace zatím nepotvrdil.

Americký finanční George Soros v rozhovoru pro agenturu Reuters prohlásil, že euro se skutečně otřásá v základech a Řecko ho může potopit. Ačkoliv pomoc nakonec možná bude nutná, vyvolá podle něj víc otázek než odpovědí.

"Je potřeba dohlížet na to, jak je pomoc využívána. Ale ani záchrana Řecka neznamená konec starostí. Co když pak bude třeba podobně pomoci Itálii, Španělsku, Portugalsku a Irsku," tvrdí Soros.

 

Právě se děje

Další zprávy