Němci toho mají dost.Chtějí dát Řecku padáka z eurozóny

Martin Novák Martin Novák
16. 2. 2010 18:15
Podle průzkumu nehodlají dvě třetiny Němců přispět na řešení problémů, které nezavinily
Řecký premiér George Papandreu. Dopíjí kalich hořkosti do dna?
Řecký premiér George Papandreu. Dopíjí kalich hořkosti do dna? | Foto: Reuters

Berlín/Atény - Němečtí daňoví poplatníci nechtějí, aby se ekonomická záchrana Řecka financovala z jejich kapes. Vyplývá to z průzkumu agentury Enmid, kterou zveřejnil časopisu Bild am Sonntag.

Na 53 procent dotázaných Němců je toho názoru, že pokud Řecko samo není schopno nebo dokonce nechce vyřešit své problémy, mělo by být z eurozóny vykázáno.

A dokonce je plných 67 procent dotázaných proti tomu, aby Evropská unie poskytovala Aténám jakoukoliv finanční pomoc.

Jednotnou evropskou měnu používá zatím šestnáct států. Německá ekonomika je z nich největší.

"Pokud teď začneme Řecku pomáhat penězi, kdy to skončí? Kde se to zastaví? Nemohu vysvětlovat nezaměstnaným lidem v Německu, že nemohou dostat nic navíc, zatímco lidé v Řecku odcházejí ve třiašedesáti do důchodu," řekl týdeníku Welt am Sonntag ekonomický expert německých křesťanských demokratů (CDU) Michael Fuchs.

Minsitr financí George Papakonstantinou.
Minsitr financí George Papakonstantinou. | Foto: Reuters

Narážel tak na skutečnost, že vláda kancléřsky Angely Merkelové, vedená křesťanskými demokraty, posunula věk odchodu do penze v Německu z pětašedesáti na sedmašedesát let.

Merkelová při jednáních o pomoci Řecku v rámci EU zaujala poměrně razantní postoj a chce, že kroky k nápravě musejí udělat sami Řekové a nespoléhat na pomoc zvenčí.

Berlín se například rozhodně postavil proti plánu vytvoření fondu Evropské unie, ze kterého by Řecko čerpalo pomoc.

Řecký deficit loni činil 12,7 procenta hrubého domácího produktu, přitom povolený limit uvnitř EU jsou pouhá tři procenta.

Ministři financí unie proto po řecké vládě žádají, aby přijala tvrdá úsporná opatření. Například zvýšit věk pro odchod důchodu, zastavit růst platů státních zaměstnanců či zvýšit daň z přidané hodnoty.

Foto: Aktuálně.cz

Řecká vláda dostala v Bruselu za úkol do 16.března předložit seznam kroků, které hodlá učinit pro snížení deficitu.

Na dnešním jednání ministrů financí Evropské unie někteří politici volali po tom, aby si Řecko vzalo půjčku od Mezinárodního měnového fondu(MMF). Jiní to ale striktně odmítají a jsou proti tomu, aby se Řecku půjčovalo.

Mezi zastánce pomoci od MMF byl na zasedání v Bruselu i český ministr financí Eduard Janota. "Je to zajímavý názor (zásah MMF v Řecku). Celá řada zemí v diskusi na tuto strunu apelovala a já si myslím, že toto není nezajímavé řešení," řekl agentuře ČTK.

 

Právě se děje

Další zprávy