Van Rompuy zavře lídry EU do knihovny, zakázal nohsledy

Johanna Grohová
10. 2. 2010 21:26
Prezident EU touží po uznání a intimním kontaktu s nejvyššími kolegy
Díváte se do vnitřních prostor více než sto let staré knihovny Solvay v Bruselu. Tady se za pár chvil sejdou státníci zemí EU.
Díváte se do vnitřních prostor více než sto let staré knihovny Solvay v Bruselu. Tady se za pár chvil sejdou státníci zemí EU. | Foto: Reuters

Brusel (Od naší spolupracovnice) - Nového prezidenta Evropské unie Hermana van Rompuye čeká velká premiéra. Poprvé bude šéfovat svým "podřízeným", tedy prezidentům a premiérům členských států EU, kteří na rozdíl od něho mají reálnou politickou moc.

Aby měl čtvrteční mimořádný summit na téma ekonomické obnovy Evropy, klimatických změn a pomoci Haiti více intimní atmosféru, rozhodl se van Rompuy přesunout jednání do dřevem vykládané a svazky obložené knihovny Solvay stojící v parku hned pod budovou Evropského parlamentu v Bruselu.

Bez nohsledů i tlumočníků

Sedmadvacet evropských státníků a van Rompuy tu stráví celý den, a to sami, bez běžného doprovodu svých nohsledů. Každý z politiků si může přivést pouze jednoho poradce, který ale bude muset zůstat v separátní místnosti. Pozváni jsou ještě předseda Evropské komise José Manuel Barroso a vysoká představitelka pro zahraniční vztahy Catherine Ashtonová.

Jde o neformální summit, na kterém nebudou přijímána žádná závazná rozhodnutí. Podle van Rompuye jde proto o ideální příležitost, jak vytvořit intimnější a přátelštější atmosféru, která umožní státníkům vybočit z pevných kolejí protokolu a diplomatické mluvy.

Zkouška intimity

"Je to poprvé, a uvidíme, jestli to bude fungovat a jestli tento způsob vedení neformálního summitu zopakujeme," říká van Rompuyův mluvčí Dirk de Backer.

První summit, který bude řídit, a hned tolik novot.
První summit, který bude řídit, a hned tolik novot. | Foto: Reuters

Do jisté míry se není čemu divit. Budova Justus Lipsius, kde se vrcholné schůzky evropských lídrů za normálních okolností odehrávají, patří k nejnevzhlednějším v bruselské euročtvrti. Je to mramorová krabice s úzkými chodbami a místnostmi bez architektonického nápadu. Státníci jsou tu usazeni za oválný stůl a přiblíží se k sobě maximálně na začátku či na konci jednání.

Centrální obdélníkový sál knihovny Solvay je natolik úzký, že si sedmadvacet politiků zřejmě uvidí i do svých poznámek. Po celou středu sem technici vozili vybavení a budovali zázemí pro politické debaty. Běžní nájemníci budovy nebudou smět do svých kanceláří. "Vypnuli proud i internet, celý park bude nepřístupný a tak budeme místo práce v kanceláři na školení," říká jedna ze zaměstnankyň Pauline Messartová.

Van Rompuyova snaha o intimitu se ale setkala s nepochopením ze strany některých úředníků a diplomatů. Podle nich jde o zbytečné komplikování života pro všechny zúčastněné a vyhazování peněz. Celodenní pronájem knihovny přijde na téměř 8000 eur, které by sekretariát Evropské rady ušetřil, kdyby zůstal v Justus Lipsius, na který je ostatně z knihovny vidět. "Evropská Rada má k dispozici celou budovu, kde také budou tradičně čekat novináři. Celé to bude nákladnější a logisticky a bezpečnostně složitější," poznamenal jeden z kritiků.

Pár kroků, ale autem

Vrcholní zástupci sedmadvacítky přijedou ve čtvrtek ráno po deváté hodině v policejní v doprovodu policie do knihovny a později večer po skončení rozhovorů opět nasednou z bezpečnostních důvodů do aut a přemístí se do tři sta metrů vzdálené budovy Justus Lipsius, aby informovali novináře. "Kdyby šli pěšky, byli by tam podstatně rychleji," poznamenal další z kritických hlasů.

Van Rompuy svolal tento mimořádný summit krátce poté, co se 1. ledna ujal své zbrusu nové funkce. Tato jeho aktivita je vnímána jako snaha vybudovat si respektovanou pozici tichého ale efektivního stavitele křehkých konsensů, na kterých je Evropská unie tradičně postavena.

 

Právě se děje

Další zprávy