Česko má podle Eurostatu nejméně chudých

Monika Horáková
18. 1. 2010 12:33
Chudobou jsou nejvíce ohroženi obyvatelé Lotyšska
Foto: Ludvík Hradilek

Brusel - Česko má v Evropské unii vůbec nejméně obyvatel, kterým hrozí chudoba. Takovému riziku je vystaveno zhruba jen 9 procent lidí, průměr EU je 17 procent.

Druhé místo patří s 11 procenty Slovákům a Nizozemcům. Vyplývá to z nejnovějších informací Eurostatu vytvořených na základě údajů z roku 2008.

Nejvíce jsou chudobou ohroženi obyvatelé Lotyšska, Rumunska, Bulharska, Řecka, Španělska a Litvy. V těchto zemích se bez prostředků může ocitnout od 26 do 20 procent populace.

Situace v České republice patří podle zprávy také k nejlepším, co se týče chudoby lidí nad 65 let. Ti jsou ohroženi v 7 procentech, zatímco například v Lotyšsku hrozí chudoba více než polovině obyvatel v této věkové skupině. Průměrně je v EU ohroženo chudobou 19 procent obyvatel nad 65 let.

Zpráva rovněž uvádí, že v roce 2008 si 37 procent obyvatel EU nemohlo dovolit zaplatit týdenní dovolenou, 10 procent obyvatel nemohlo dostatečně vytápět své domovy, 9 procent si nemohlo každý druhý den koupit maso a 9 procent obyvatel EU si nemohlo koupit vlastní automobil. 

 

Právě se děje

Další zprávy