Španělé začnou předsedat EU. Chtějí mluvit s Kubou

Martin Novák Martin Novák
31. 12. 2009 15:40
Do předsednictví už bude zapojen i prezident EU Herman Van Rompuy
Španělský premiér José Luis Zapatero (vpravo) a francouzský prezident Nicolas Sarkozy.
Španělský premiér José Luis Zapatero (vpravo) a francouzský prezident Nicolas Sarkozy. | Foto: Reuters

Madrid - Před rokem přebírala půlroční předsednictví Evropské unie Česká republika. Nyní čeká stejný úkol Španělsko, ale v dosti změněných podmínkách.

Bude to první půlroční předsednictví od schválení Lisabonské smlouvy a také první předsednictví, na kterém bude spolupracovat první prezident Evropské unie, Belgičan Herman Van Rompuy.

Španělé si za hlavní cíle kladou přípravy na nové fungování EU podle Lisabonu a boj s dopady hospodářské krize. Ta je pro Španělsko aktuální, neboť nezaměstnanost v zemi už přesáhla sedmnáct procent.

Vláda má v programu předsednictví snahu o návrat k takové rozpočtové politice, ke které se před časem všechny členské státy EU zavázaly. Tedy že deficit rozpočtu nemá přesahovat tři procenta HDP.

Samotné Španělsko se tím ale letos neřídilo, deficit se odhaduje na deset procent.

Madrid chce být mimořádně pilný v pořádaní summitů EU s dalšími zeměmi. V plánu jihc má dvanáct, například s Čínou, Marokem, Chile nebo Pákistánem.

Foto: Aktuálně.cz

Podle očekávání bude pozornost zaměřena na Latinskou Ameriku. Tedy oblast, kde jsou Španělé nejvíce doma. Ministerstvo zahraničí chce vést dialog s kubánským režimem.

V minulosti byla španělská politika vyjednávání s kubánským režimem nejvíce v rozporu s českým postojem, neboť Praha naopak v unii prosazovala podporu kubánským disidentům.

Španělský premiér José Luis Zapatero se bude muset o vedení Evropy už dělit s prezidentem Hermanem Van Rompuyem. Dohoda je prý taková, že Van Rompuy bude předsedat summitům Evropské unie, zatímco Zapatero povede jménem EU jednání s jinými zeměmi.

Podle průzkumu agentury CIS ale obyvatelé Španělska předsednictví své země příliš neprožívají. 56 procent dotázaných řeklo, že "evropské záležitosti" zajímají jen málo nebo vůbec.

 

Právě se děje

Další zprávy