Poláci nám kradou kabanos, stěžuje si europoslanec

hp
3. 12. 2009 14:02
Polsko žádá o ochranou známku pro tradiční československou uzeninu
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jiří Mevald

Brusel - Poláci žádají Evropskou unii o ochranu jejich tradičních specialit, salámů Kabanosy a Kielbasy mysliwske. Podle europoslance Jana Březiny si ale Polsko nárokuje práva na výrobek, který je typický i pro bývalé Československo.

"Tyto uzeniny nejsou o nic méně české než polské a jejich uzurpování jedním státem proto pošlapává výrobní tradici i současnou realitu na trhu," tvrdí ve své tiskové zprávě Březina.

Kdyby Poláci získali na kabanosy a kielbasy mysliwske ochranou známku Evropské unie, staly by se jejich výrobky díky prestižnímu logu evropské kvality na trhu konkurenceschopnější.

Stejně jako Poláci i Češi a Slováci už požádali o společnou ochranou známku pro lovecký salám, špekáčky a spišské párky. Podle Březiny by se ale případná česká snaha zablokovat polské žádosti mohla obrátit proti nám.

"Vetování polských žádostí by se nám mohlo bumerangovým efektem vrátit v podobě odvetného zablokování našich žádostí," podotýká europoslanec.

Zastavit udělení ochranné známky může podle Březiny poukázání na nějakou chybu v polské žádosti. Proto už prý podal u Evropské komise interpelaci, v níž požaduje, aby se ve všech jazykových verzích používaly pro polské uzeniny názvy Kabanosy a Kielbasa mysliwska.

V české verzi žádosti Polska se totiž objevil překlad názvů uzenin jako kabanos a Lovecká klobása, což by mohlo podle Březiny mást české spotřebitele a znevýhodnit na trhu české výrobce kabanosu.

 

Právě se děje

Další zprávy