Hrrr na Brusel. Ultrapravice v EU se sjednotí ke zteči

Martin Novák Martin Novák
28. 10. 2009 21:25
Hlavními iniciátory jsou maďarský Jobbik a Britská národní strana
Příznivci Hnutí za lepší Maďarsko (Jobbik) na mítinku v Budapešti.
Příznivci Hnutí za lepší Maďarsko (Jobbik) na mítinku v Budapešti. | Foto: Reuters

* Ultrapravice vytváří volnou alianci, ale ne všechny země EU budou zastoupeny * Jde o iniciativu Hnutí za lepší Maďarsko, které v eurovolbách získalo 14 procent hlasů * Hnutí je zaměřené proti evropské integraci, gayům a muslimům

Budapešť - Politické strany, které se v zemích EU nacházejí na krajním pravém konci politického spektra, chtějí vytvořit společné evropské hnutí, které by dodalo větší váhu jejich názorům.

Nové seskupení iniciovalo Hnutí za lepší Maďarsko, známé pod názvem Jobbik, které v letošních volbách do Evropského parlamentu dostalo 14 procent hlasů a tím tři europoslanecká křesla.

Vznik panevropského seskupení krajně pravicových či nacionalistických stran (ačkoliv jejich protagonisté se tak sami neoznačují) oznámil šéf Jobbiku Gábor Vona a předseda Britské národní strany Nick Griffin.

Ten se oznámení iniciativy v Budapešti nezúčastnil, protože v té době vystupoval v televizní debatě na stanici BBC. Diskuse vyvolala ve Velkou Británii nevoli, protože BBC dala vůbec poprvé prostor v živém přenosu zástupci strany,  kterou mnozí Britové považují za rasistickou a xenofobní.

Nick Griffin.
Nick Griffin. | Foto: wikipedia.org

Podle serveru Euobserver.com se k alianci už připojily také francouzská Národní Fronta Jeana-Marie Le Pena, švédští Národní demokraté a také italská strana Tricolor Flame, která se hlásí k některým prvvkům režimu Benita Mussoliniho..

Zatím neoficiálně projevila zájem také rakouská Strana svobodných. Není zatím známo, že by se měla brzy připojit i nějaká strana podobného ražení z České republiky.

V deklaraci seskupení odmítá  „federální evropský superstát" a chce podporovat „tradiční rodinu." Odmítá též „náboženský imperialismus." V překladu do srozumitelného jazyka to tedy znamená, že odmítá současnou evropskou integraci a za nepřátele považuje kupříkladu homosexuály nebo muslimy.

Britská národní strana do svých řad nepřijímá Brity jiné pleti než bílé a tvrdí, že hájí práva „původních" obyvatel Británie. Nick Griffin v minulosti zpochybňoval holokaust, nyní ale hlavně útočí na islám.

Odpor k muslimským přistěhovalcům a islámu Griffina spojuje například s vůdcem rakouských Svobodných Heinzem-Christianem Strachem, který často opakuje svůj oblíbený slogan „Vídeň se nesmí stát Istanbulem."

Svobodní jsou ale v Rakousku mnohem úspěšnější než národovci v Británii. V posledních parlamentních volbách získali přes 17 procent hlasů. Britská národní strana se ve většinovém systému do parlamentu nedostala, ale v letošních evropských volbách získala přes šest procent hlasů a dvě křesla v evropském parlamentu.

Foto: Aktuálně.cz

Maďarský Jobbik naproti tomu vidí hlavního nepřítele v Romech a někteří jeho členové zastávají také antisemitská stanoviska.
Ukazuje se však, že ne každá formace podobného zaměření do nového hnutí najde cestu. Jobbik totiž odmítá spolupracovat s nacionalisty či pravicovými radikály na Slovensku a v Rumunsku. Tedy ze států s početnou maďarskou menšinou.

„Nebudeme spolupracovat s nikým, kdo zastává protimaďarská šovinistická stanoviska," prohlásil europoslanec za Jobbik Zoltán Balzcó.

Euobserver.com poněkud škodolibě připomíná, že frakce, sdružující nacionalisty a krajní pravičáky, před časem vznikla také v Evropském parlamentu. Kvůli rozporům se ale za několik měsíců rozpadla.


 

 

Právě se děje

Další zprávy