Z dotací EU mají nejvíc Řekové a Poláci, Češi zaostali

Reuters Reuters, Lucie Kalivodová
23. 9. 2009 7:40
Podle Evropské komise obdrželo Řecko v loňském roce 6,3 miliard eur
Ilustrační fotografie.
Ilustrační fotografie. | Foto: Jaroslav Jiřička

Brusel - Řecko a Polsko byly největšími odběrateli finančních prostředků z evropského rozpočtu za rok 2008, zatímco Německo bylo nejštědřejším pokladníkem. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na orgány Evropské unie.

Podle zprávy obdrželo Řecko v loňském roce 6,3 miliard eur na pomoc zemědělství a projektům jako je stavba dálnic a ochrana životního prostředí.

Polsko stojí v žebříčku na druhém místě s čistým příjmem 4,4 miliarda eur. Češi zaostávají, dosáhli na téměř třikrát, respektive dvakrát méně peněz než největší příjemci.

Podle serveru BusinesInfo.cz v roce 2008 obdržela Česká republika z rozpočtu EU celkem 58,2 miliard korun (přes 2,3 miliard eur) a odvedla do něj 35,4 miliardy korun ( přes 1,4 miliard eur). Rozdíl mezi příjmy a odvody za tak dosáhl 22,8 miliardy korun (přes 906 milionů eur).

Zpráva Evropské komise potvrdila, že Německo udělalo se svým vkladem 8,8 miliard eur pro rok 2008 ze všech sedmadvaceti členských zemí EU nejvíce pro financování bloku.

Od dalších přispěvatelů jakými jsou Rakousko, Velká Británie, Itálie, Francie, Nizozemsko a Švédsko, se očekává, že budou obhajovat nižší evropský rozpočet během vyjednávání, která začnou příští rok.

Čistými příjemci z rozpočtu EU jsou Portugalsko, Španělsko a dvanáct exkomunistických států (včetně České republiky), které vstoupily do Unie v roce 2004 nebo 2007.

Španělsko dostává od EU nižší peněžní dávky, neboť stále bohatne a nepotřebuje už tolik pomoci. V loňském roce obdrželo 2,8 miliard eur, zatímco v roce 2004 spotřebovalo od EU 8,5 miliard eur.

Ilustrační fotografie.
Ilustrační fotografie. | Foto: Ondřej Besperát

Obecně lze říci, že okolo 40 procent z loňského rozpočtu čítajícího 116,5 miliard eur bylo použito na vytváření nových pracovních míst, budování infrastruktury a zvyšování ekonomické konkurenceschopnosti.

Na podporu zemědělců bylo z evropských dotací vyčleněno 37 procent z celkové částky.

Komisař pro rozpočet EU Algirdas Semeta v prohlášení řekl, že "největší výdaje v roce 2008 byly vloženy do oblasti vývoje, inovací a vzdělávání lidí."

 

Právě se děje

Další zprávy