Poláka Buzka doplnil v čele europarlamentu Čech Rouček

Naďa Straková
14. 7. 2009 20:48
Bývalý polský premiér byl zvolen předsedou Evropského parlamentu v tajném hlasování
Jerzy Buzek (vlevo) a odstupující předseda Evropského parlamentu Hans-Gert Pöttering.
Jerzy Buzek (vlevo) a odstupující předseda Evropského parlamentu Hans-Gert Pöttering. | Foto: Reuters

Brusel - Poprvé v historii Evropského parlamentu (EP) v jeho čele stane občan bývalé komunistické země - bývalý polský premiér Jerzy Buzek.

Rozhodlo o tom hlasování 736 europoslanců, mezi nimi i 22 Čechů. Buzka navrhla do funkce Lidovecká frakce (EPP), která v posledních volbách do europarlamentu získala nejvíce hlasů.

Jedním z Buzkových místopředsedů bude český sociálnědemokratický europoslanec Libor Rouček. Díky hlasování poslanců se stal jedním ze čtrnácti místopředsedů parlamentu, čímž se stal nejvýše postaveným Čechem v europarlamentu.

Český europoslanec už místopředsednickou funkci dříve zastával, v předchozím volebním období byl místopředsedou Miroslav Ouzký z ODS. Rouček před volbami pracoval jako 1. místopředsedou zahraničního výboru.

Polák Buzek získal ve volbách předsedy 555 hlasů, přičemž ke zvolení jich potřeboval nejméně 323. Buzek střídá na předsednickém postu Němce Hanse-Gerta Pötteringa, který je rovněž členem nejsilnější lidovecké frakce.

Již před hlasováním se ale proslýchalo, že EPP se socialistickou frakcí (EPS) dohodla, že v případě zvolení Buzka křeslo prezidenta Evropského parlamentu přenechají v roce 2011 levicovému kandidátu Martinu Schulzovi.

Chemik a antikomunista

Devětašedesátiletý Buzek, původním povoláním chemik, strávil posledních pět let v europarlamentu. Narodil se v roce 1940 ve Smilovicích, dnes na území Českého Slezska, a v době komunistického režimu byl protirežimním aktivistou. Angažoval se v obdorovém hnutí Solidarita. Od roku 1997 do 2001 byl polským premiérem.

"Jsem Polák a nikdy nezapomenu, odkud pocházím. V Evropském parlamentu však reprezentujeme Evropany," prohlásil v neděli pro polskou televizi Jerzy Buzek.

Zdroj: BBC
Zdroj: BBC | Foto: BBC

 

Právě se děje

Další zprávy