Vinaři slaví, EU zamítla výrobu rosé mícháním

Martin Novák Martin Novák
9. 6. 2009 19:03
Rozhodnutí Evropské komise vítají ve Francii, Itálii i na Moravě
Foto: Reuters

Brusel - Italští a francouzští vinaři po měsících lobbování a přesvědčování dosáhli svého.

Dnes si mohou začít vychutnávat úspěch, kterým pro ně je včerejší rozhodnutí Evropské komise nepovolit výrobu rosé prostým mícháním bílého a červeného vína.

Vedení unie tak změnilo názor, původně totiž signalizovalo, že míchání povolí.

„Je důležité, že jsme vyslechli stanoviska producentů vín. Já jsem vždy připravena naslouchat dobrým argumentům, což je také důvod, proč jsme tentokrát původní názor pozměnili," řekla agentuře AFP evropská komisařka pro zemědělství Mariann Fischer Boelová.

Evropští vinaři tvrdili, že kromě ztráty kvality by povolení míchání vedlo i k velkým ztrátám pracovních míst v tomto sektoru.

Při výrobě růžového vína se nechávají nakvasit drcené hrozny se rmutem, ale kratší dobu, než je tomu u červeného. Tento proces je ale náročnější a dražší než pouhé smíchání červeného a bílého vína.

Foto: Šlechtitelská stanice vinařská Pološovice

Neevropští výrobci vín, jako jsou Austrálie nebo Jihoafrická republika, míchání bílého a červeného běžně praktikují.

„Tato cesta by vedla k ekonomické a sociální destrukci vinařského průmyslu," uvedl dnes šéf francouzské asociace výrobců vín AGPV Xaver de Volontat.

Zadostiučinění je patrné i v Itálii. „Zvítězila tradice," řekl italský ministr zemědělství Luca Zaia.

Zhruba tři čtvrtiny celosvětové produkce růžového vína pochází ze zemí Evropské unie, především z Francie.

Spokojeni jsou s rozhodnutím i moravští producenti.

"Míchání červeného a bílého je spíše průmyslová výroba růžových vín, a to není správná cesta pro moravské vinařství," citovala agentura ČTK vinaře Petra Marcinčáka.

Foto: Petr Protivánek

Podobně to vidí i Slováci.

"Ružové víno sa vždy robí z modrých odrôd, pretože ružové odrody nie sú. Modré odrody sa nechajú nakvasiť. Keď chceme mať sýtejšie ružové, necháme ho dlhšie nakvasiť, keď jemne ružové, necháme ho kratšie nakvasiť. Keby sme ho nechali kvasiť dlhšiu dobu, to víno by bolo červené. O tom, že by sa mohlo ružové víno vyrábať zmiešaním bielych a červených vín, som ešte nepočul. Súhlasil by som s tým jedine, ak by sa to neprejavilo na kvalite výsledného produktu. Musí tam byť odrodová čistota," uvedl pro on-line deník Aktuálně.sk slovenský ministr zemědělství Stanislav Becík.

 

Právě se děje

Další zprávy