Evropští socialisté vyzývají: Nevolte Čecha Fajmona

Zuzana Kleknerová Zuzana Kleknerová
29. 5. 2009 6:51
Levice zveřejnila černou listinu. Je na ní jedenáct jmen
Do eurovoleb zbývá týden (na snímku poslanci ve Štrasburku).
Do eurovoleb zbývá týden (na snímku poslanci ve Štrasburku). | Foto: Reuters

Brusel - Týden před volbami do europarlamentu zveřejnila Strana evropských socialistů (PES) - jejímž členem je i česká ČSSD - seznam kandidátů, kterým by evropští voliči neměli dát v žádném případě svůj hlas.

Na černé listině figuruje 11 pravicových politiků z celé EU. Je mezi nimi i jeden Čech: dosavadní europoslanec za ODS Hynek Fajmon.

Seznam má nadpis "Dvanáct hrozných kandidátů evropských voleb 2009". Jedenáct nominovali socialisté z celé Evropy, dvanácté jméno si má každý čtenář - neboli volič - doplnit na soupis sám.

Osm z "hrozných" politiků bylo v uplynulém volebním období členem největšího konkurenta evropských socialistů, středo-pravé Evropské lidové strany (EPP).

Na pranýři kvůli oteplování

Socialistický seznam je velmi různorodý; při jeho sestavování zjevně neexistovala žádná pevně stanovená kritéria.

Čech Hynek Fajmon figuruje na černé listině na sedmém místě. Na pranýři se ocitl za to, že brojil proti zprávě Evropského parlamentu o budoucnosti klimatických změn.

Strana evropských socialistů připomíná mimo jiné jeho výrok o tom, že ke změnám klimatu "docházelo, dochází a bude docházet" tak jako tak, a proto jsou jakékoliv snahy EU omezovat kupříkladu emise skleníkových plynů absurdní.

Mezi jedenáct nejhorších kandidátů eurovoleb 2009 levice zařadila i Čecha Hynka Fajmona (ODS).
Mezi jedenáct nejhorších kandidátů eurovoleb 2009 levice zařadila i Čecha Hynka Fajmona (ODS). | Foto: Webové stránky Hynka Fajmona

"Autoři zprávy chtějí v Evropě všechno změnit, od jídelníčků až po turismus," uvedl Fajmon. "Na takovou kulturní revoluci by byl hrdý i Mao Ce-tung," dodal. A právě to socialisty popudilo.

Přehmat Petera Šťastného

A kdo Fajmonovi na seznamu sekunduje? Třeba bývalý vynikající slovenský hokejista Peter Šťastný, který se do europarlamentu dostal jako poslanec SDKÚ, strany expremiéra Mikuláše Dzurindy.

Evropské levici se nezamlouvá Šťastného návrh zřídit v rámci Evropské lidové strany monitorovací výbor pro Slovensko, což podle nich neprávem "vzbuzuje dojem, že Slovensko nemá demokratický systém vládnutí a nerespektuje lidská a občanská práva".

Sami socialisté se přitom v europarlamentu dlouhou dobu od vládního Smeru Roberta Fica distancovali. Hlavně proto, že utvořil koalici s nacionalistou Jánem Slotou.

Další jména na seznamu

Ani Poláka Mariana Krzaklewského by lidé neměli volit kvůli jeho výrokům na adresu Polska a polského kabinetu. Prohlásil například, že "polská ústava je horší, než byla sovětská invaze" nebo že "je mnohem těžší kopnout do sebe půl litru vodky než sundat vládu". 

Levice versus pravice. Souboj dvou nejsilnějších se vyostřuje nejen v Česku, ale i v Bruselu a ve Štrasburku.
Levice versus pravice. Souboj dvou nejsilnějších se vyostřuje nejen v Česku, ale i v Bruselu a ve Štrasburku. | Foto: Jan Langer

K dalším pro socialisty nepřijatelným kandidátům patří několik politiků, jejichž výroky zavánějí pravicovým extremismem. Ale například také Estonec Igor Gräzin, nechvalně proslulý svými výpady na adresu Finů.

Gräzin třeba prohlásil, že zná "i pár milých finských politiků", s nimiž je fajn chodit do sauny či do lesa, ale v politických diskusích je lepší je ignorovat.

Estonec také podepsal zakládající listinu celoevropské euroskeptické strany Libertas - která pod vedením Vlastimila Tlustého kandiduje i v Česku - a následně tvrdil, že nic takového neudělal a jeho podpis někdo zfalšoval.

Kritika zprava

I když jsou výroky zmiňovaných politiků skandální, pravice zveřejnění "černého seznamu" odsoudila jako ránu pod pás.

"Místo, abychom diskutovali o vážných problémech, s nimiž se potýkají evropští občané, uchyluje se Strana evropských socialistů k lacinému populismu," řekl šéf Evropské lidové strany Wilfried Martens zpravodajskému serveru EUobserver.

Podle lidovců je důvod jediný: Poslední prúzkumy naznačují, že v blížících se volbách znovu zvítězí pravice. A socialisté se s tím na poslední chvíli snaží něco dělat.

 

Právě se děje

Další zprávy