EU zůstává k Obamovým výzvám hluchá, stimuly jí nevoní

Zahraničí Zahraničí
25. 3. 2009 13:44
Před klíčovým summitem G20 tahají Evropa i USA za jiné konce provazu
Dalším finančním stimulům vystavila EU stopku
Dalším finančním stimulům vystavila EU stopku | Foto: Karel Toman

Paříž/Štrasburk - Evropa není připravena posilovat stimulační balíčky, údajně stačí to, co do svých ekonomik investovala dosud. Zda po ostatních globálních hráčích požadují další investice Spojené státy, nebude mít na tuto politiku žádný vliv.

Prohlásil to předseda eurozóny Jean-Claude Juncker. Jejími členy je šestnáct států EU, jejichž měnou je euro.

„Evropské stimulační plány jsou silné, jsou náročné a jsou významné co se týče objemu a kvality," řekl ve středu francouzskému rádiu Europe 1 muž, který je zároveň lucemburským premiérem a ministrem financí. „V žádném případě je kvůli požadavkům USA nezvýšíme."

Mirek Toplánek, premiér České republiky, která EU nyní předsedá, ve Štrasburku později prohlásil, že směřování USA je "cestou do pekel" a že "největším úspěchem EU je, že se odmítla touto cestou vydat."

Reklama na stimuly

Odmítavé stanovisko evropských lídrů přichází den poté, co americký prezident Barack Obama vyzval v 31 světových denících ostatní vlády, aby dalšími masivními investicemi pomohly oživit ekonomiky a bránily tak hospodářské recesi.

Jean-Claude Juncker obležen mikrofony
Jean-Claude Juncker obležen mikrofony | Foto: Reuters

„Naše snaha musí začít rychlou akcí ke stimulaci růstu," napsal Obama. „Ostatní členové G20 také sledovali politiku fiskálních stimulů, tyto snahy musejí být robustní a trvat do té doby, dokud nedojde k obnovení poptávky... voláme směrem k našim partnerům, aby se k nám připojili. Věc je naléhavá a vyžaduje společný postup."

Quo vadis, G20?

Klíčový světoví hráči se v rámci setkání skupiny G20 sejdou na začátku dubna na summitu v Londýně, aby jednali o tom, jak restartovat světové hospodářství a lépe regulovat mezinárodní finanční systém.

Pozice Evropské unie a Spojených států jsou však v tomto okamžiku tak rozdílné, až se odborníci obávají, že summit nic kloudného nepřinese.

Podle Junckera nyní veškeré stimulační a pomocné balíčky dosahují úrovně tří procent evropského hrubého domácího produktu. Rozpočet Spojených států naopak počítá s deficitem 12,5 procenta HDP.

Topolánek: Je to cesta do pekel

Zvolená americká cesta je cestou do pekel, domnívá se český premiér a úřadující šéf Rady EU mirek Topolánek
Zvolená americká cesta je cestou do pekel, domnívá se český premiér a úřadující šéf Rady EU mirek Topolánek | Foto: Reuters

Opatření americké administrativy pro boj s hospodářskou krizí dnes ve svém projevu před Evropským parlamentem ve Štrasburku ostře kritizoval i český premiér a úřadující předseda Rady EU Mirek Topolánek.

"Nejenom, že Amerika opakuje chyby ze 30. let minulého století, to jsou rozsáhlé stimuly, tendence a volání po protekcionismu. Všechny tyto kroky, a co hůř, iniciativa za jejich permanentní ustanovení, jsou cestou do pekel," prohlásil Topolánek, který zároveň odmítl, že by unie sama dělala pro řešení krize málo.

Vynaložených 400 miliard eur, na jejichž použití k sanaci ekonomiky se sedmadvacítka shodla, podle něj bude stačit.

 

Právě se děje

Další zprávy